Anna og Yuliia fikk NJ Østfolds hederspris

Mediegallaen 2024 i Østfold samlet 100 journalister og redaktører i fylket. Ukrainaprosjektet til Sarpsborg Arbeiderblad, Anna Kondratiuk og Yuliia Babii fikk Hedersprisen.

Mediagallaen på Sarpsborg scene var et samarbeid mellom NJ Østfold og Østfold Redaktørforening.  På bransjefesten ble det delt ut en rekke priser, heder og ære til Østfolds beste fotografer og journalister.

Sarpsborg Arbeiderblad-journalistene Anna Kondratiuk og Yuliia Babii vant Hedersprisen. SAs ukrainaprosjekt er rettet mot ukrainere i Norge gjennom artikler og videoer om ting som er innlysende for nordmenn, men som ukrainske flyktninger kan slite med å forstå.

Juryen sier: – Samfunnet vårt rommer et stort mangfold, og er stadig i endring. Lokalavisa er til for befolkningen den dekker i sitt område, og da må man løfte blikket og følge med når større verdenshendelser påvirker også vårt eget nabolag. Det står respekt av å se potensialet i en henvendelse om folk i praksis inn i en redaksjon. Og måten de unge journalistene har gjennomført og utviklet oppdraget sitt på har satt spor langt utenfor byen de bor i. Sammen jobber de med nyhetsprosjektet rettet mot ukrainere i Norge gjennom artikler og videoer om ting som er innlysende for nordmenn, men som ukrainske flyktninger kan slite med å forstå.

 

Årets Journalistpris

Vinner av Årets Journalistpris 2024 er «Ufør og utenfor» av Trine Høistad, Gunnar Paulsen, Petrit Prenaj og Trine Bakke Eidissen, for Halden Arbeiderblad.

(Foto: Henrik Ulrichsen)

Juryen skriver:

«Det å lage nærgående journalistikk på mennesker som befinner seg i situasjoner belagt med stigma og fordommer er spesielt utfordrende for lokalmedier. Desto viktigere er det at noen redaksjoner tar på seg denne jobben. For vinneren av Årets Journalistpris 2024 skulle det gå drøye to år fra det første idemøtet til journalistikken ble en realitet.

16 av 100 innbyggere i Halden er uføretrygdet. Hvorfor er det slik? Hva kan gjøres med det? Og hvordan er livet som ufør? Redaksjonsteamet har jobbet systematisk og kreativt for å finne caser, og samle inn erfaringer fra de uføretrygdede. Modige konsekvenseksperter har orket å stå åpent fram å snakke om utenforskap, opplevelsen av å bli glemt, men også om fortsatt livskvalitet.

Artikkelserien ble publisert rett i forkant av lokalvalget høsten 2023, og satte dagsordenen for den lokale politiske debatten om levevilkår i kommunen, tidlig innsats og forebyggende arbeid.».

Hederlig omtale går til Anne Ognedal og Per Øyvind Fange, NRK Østfold for «Sergius kamp mot sjefen».

Årets Lokalskatt

Vinner er portrettserien “Portrettet” av journalist: Erik André Pedersen for Fredriksstad Blad.

(Foto: Espen Brynsrud)

Juryen skriver:

«En lokalskatt bør være noe som speiler folka, engasjementet eller det særegne i området det handler om. Årets vinner gjør alt det, og mer til. Det finnes mange fine enqueter, folk på byen og jubilanter i norske lokalaviser. Men her kommer journalisten tettere på, og gir et ekstra perspektiv fra møtene. Å gjennomføre et stunt som dette med samme stemme og godt fotoarbeid gir også en portefølje som har en egen verdi som helhet. Fellesnevneren her er å bli kjent med andre på en måte som kanskje også lærer leseren noe nytt om seg selv.»

Hederlig omtale i klassen årets lokalskatt er “Ingz & Nattis tester” av journalist: Ingvild Romnæs Brynildsen og Natalie Kristiansen for Moss Avis.

 

Åpen klasse

Vinner i åpen klasse er Trine Bakke Eidissen og Halden Arbeiderblad for Historien om Oscar

(Foto: Espen Brynsrud)

Juryen skriver:

«Hendelsen som denne saken bygger på, er en av mange lignende hendelser. Men det er god journalistikk i å være nysgjerrig på hvorfor noe skjedde. Journalisten dykker inn i hvordan og hvorfor. Ved siden av å være usedvanlig sterkt formidlet, skiller saken seg ut i form. Det er lagt betydelig innsats i å innhente materiale som gir den nødvendige substansen for å skille seg ut. I tillegg er det brukt gode reportasjebilder, samt en svært nøye gjennomtenkt bruk av rullegardinbilder. Måten grepet åpner artikkelen på, gir kraft til journalistikken. Leseren blir umiddelbart engasjert, og ingen går uberørt fra leseopplevelsen. Dere skriver det selv – “man kan ikke vite alt om et menneske bare ved å lese om det i avisen”. Men nå vet mange lesere mye mer om mennesket bak nyheten om overdosedødsfallet i Halden. Kanskje bidrar det til en refleksjon som kan oppfylle kildens ønske om å redde andre.»

Hederlig omtale går til Øistein Veberg, Bjørn Inge Nilsen, Svend Rene Nygaard, Petter Kalnes, Tom Arild Olsen og Rino Løkkeberg for SA-podden og SAs hockeypodkast

 

Årets Foto-pris

Vinnerbildet er «Ensom inn i døden» av Geir A. Carlsson for Fredriksstad Blad.

(Foto: Espen Brynsrud)

Juryen skriver:

«I ingressen til saken står det: “Seks personer var i begravelsen til 59 år gamle «Bjørn». De to familiemedlemmene som var der, hadde han ikke hatt kontakt med på over ti år”. Vinnerbildet er et sterkt fotografi som står meget godt til tittel/ingress/sak. De tomme stolene i forgrunnen forteller mye, og fotografens avstand til scenen bidrar til stemningen i bildet. Et journalistisk bilde man husker lenge.

Hederlig omtale: Bildet: «Alle fikser håret» av Erik Hagen for Fredriksstad Blad

Kveldens programledere

Mediegallaen ble trygt ledet av Caroline Bergli Tolfsen (NRK) og Vetle Granath Magelssen (Sarpsborg Arbeiderblad og leder i Norsk Journalistlag Østfold).