KI-stemme – hva bør du tenke på?

Bruk av KI til å fremstille kunstig stemme for å lese opp artikler og annet stoff brer om seg i bransjen. Hva betyr det for deg som blir spurt om å bidra?

Som M24 skrev for noen dager siden så kan du få Bergens Tidende (BT) på Bergensdialekt, eller for den saks skyld få opplest artikler fra VG på nynorsk. Det handler i grunnen bare om hvem som stiller seg tilgjengelig for innlesing av tekst. Og her kommer vi til det som er viktig, nemlig ikke å la seg overbegeistre over at nettopp din stemme er ønsket til slik trening , hvis arbeidsgiver ber deg om dette.

Sørg for gode avtaler

Stemmen er den del av vårt personlighetstrekk og vår identitet, og det er derfor viktig å sørge for gode avtaler som ivaretar dine interesser. NJ-leder Dag Idar Tryggestad ble tidligere denne uka intervjuet av M24 om bruk av kunstig stemme, og peker her på flere ting som bør tas i betraktning om det blir aktuelt.

Involver de tillitsvalgte

Det viktigste er å konsultere de tillitsvalgte, slik at dette ikke er noe man på egenhånd begir seg ut på. For det er nemlig ikke slik at arbeidsgiver kan kreve at du deltar på stemmetrening som skal brukes på opplesing av stoff.

Det bør lages en lokal avtale som tar sikte på en enhetlig praksis for alle som stiller seg til rådighet. En slik lokal avtale bør omfatte flere momenter.

Den bør blant annet:

  • være tidsbegrenset for den det gjelder
  • være tydelig på at man tar med seg stemmen når man slutter, og følgelig kan bruke den fritt
  • være tydelig på at stemmen kun kan brukes på redaksjonelt innhold
  • være tydelig på at bruken må gjøres i henhold til profesjonsnormene som VVP
  • være tydelig på hva som skal skje med materiale som stemmen er brukt på når man slutter
  • være tydelig på hvilke plattformer det stemmesatte materialet kan publiseres på
  • være tydelig på at det skal betales vederlag

NJ er ikke imot at en medarbeiders stemme kan brukes til opplesing av stoff. Men vi mener det må lages klare, balanserte avtaler som ivaretar medarbeiderens rettigheter. Teknologien løper foran oss. Det kan derfor være hensiktsmessig å lage en avtale som er tidsbegrenset, med en forutsetning om evaluering for å kunne høste erfaring og kunnskap før en endelig avtale lages.

Ta kontakt med NJ om du har spørsmål.