Lærer forhandlinger gjennom rollespill

I forrige uke avholdt NJ sitt første fysiske forhandlingskurs på mange år. – Realistisk og god trening, sier deltakere.

16 tillitsvalgte fra klubber over hele landet var i forrige uke samlet på Gardermoen til to dager med rollespill. Fiktive klubber i en fiktiv bedrift, møtte fiktive arbeidsgivere, spilt av NJs rådgivere, til lønnsforhandlinger.

– Det er veldig krevende å være i forhandlinger, og jeg synes det er veldig bra at vi får denne treningen, sier Jeanette Bjermeland Midbøe, klubbleder i Solabladet og en av deltakerne på kurset.

– Det er veldig lærerikt og jeg synes det er bra at man blir litt grillet. For de problemene de skaper for oss, er de samme problemene som vi møter i virkeligheten, sier Jeanette Bjermeland Midbøe. Foto: Christine Tolpinrud

Gjenkjennelig og realistisk

Hun har vært klubbleder i to år og gjennomført to forhandlinger på egen arbeidsplass. I løpet av kurset har deltakerne møtt på ulike problemstillinger, og motparter med tøffe krav. Og selv om det hele var fiktivt, var det likevel gjenkjennelig.

– Altså, den stemningen inne i rommet: den er jo helt lik den man har erfart i egne forhandlinger. Selv om det er andre folk man sitter der med, og det er fiktivt. Jeg kjente i går, da jeg la fram kravet, at stemmen skalv! sier Midbøe.

Hun mener kurset har gjort henne bedre forberedt til å gjennomføre egne forhandlinger.

– Absolutt. Og så tror jeg det gjør at man blir sikrere i sin rolle. Jeg tror mange klubbledere kan synes lønnsforhandlingene er noe av det mest ubehagelige de gjør, for det skjer en gang i året. Jeg visste ikke hva jeg skulle forvente av kurset, men jeg synes det har blitt veldig realistisk, og jeg føler meg mer klar for å gå inn og forhandle.

Lærerikt å teste ut i praksis

Mathias Klingenberg er førstereis i forhandlingsutvalget i Teknisk Ukeblad.

– Jeg har virkelig ønsket et sånt opplegg som det her. Vi får testet ut i praksis og kjenne på de ubehageligheter det tross alt er å være i en sånn situasjon. Selv om man er seg selv, så er det også en helt klar rollesituasjon, og jeg synes det er veldig lærerikt at vi kan få lov til å prøve det ut.

– Man kan vel aldri bli helt klar, men jeg føler meg ihvertfall mye mer klar enn jeg var for to dager siden, sier Mathias Klingenberg. Han sitter i forhandlingsutvalget i Teknisk Ukeblad. Foto: Christine Tolpinrud

Han meldte seg på kurset uten å helt vite hva han gikk til.

– Jeg kom hit med et åpent sinn og lave forventninger. Men det har vært over forventning, absolutt! Det er veldig fint at det finnes en arena der man kan møtes og snakke om problemstillinger, og å stille spørsmål om det man lurer på.

Gir en boost

– Det å kunne samle våre tillitsvalgte til et fysisk kurs i forhandlinger gir en helt annen dynamikk enn når du har digital opplæring. Det å sitte i rommet gjør situasjonene veldig reelle, og vi får en veldig god anledning til å dele kunnskap på tvers, både mellom tillitsvalgte, men også mellom tillitsvalgte og våre rådgivere, sier NJ-leder Dag Idar Tryggestad, som selv var til stede på kurset.

Han merket seg at det har vært et stort engasjement og mye kunnskapsdeling i løpet av de to dagene.

– Og det gir en virkelig boost inn i det viktige arbeidet som skal skje ute i mange av disse mediehusene der disse tillitsvalgte jobber. At partene er godt forberedt når de skal forhandle lokalt er viktig, og vi tar vår del av ansvaret.