– Tyrkias journalister trenger solidaritet nå

– Vi har ingen pressefrihet eller ytringsfrihet i Tyrkia, sier Gokhan Durmus, leder for de tyrkiske journalistenes fagforening TGS. Internasjonalt samarbeid og solidaritet er viktigere enn noen gang.

– Mye har gått feil vei i Tyrkia for journalister, sa Gokhan Durmus, da han åpnet et internasjonalt seminar arrangert av EFJ (Den europeiske journalistføderasjonen) i Istanbul.

– Vi har ingen pressefrihet eller ytringsfrihet. Det er hovedgrunnen til at vi forsetter kampen. Vi gir ikke opp, sa TGS-lederen.

Durmus tegnet et dystert bilde av forholdene i landet. Medieøkonomien halter og de siste årene har også arbeidsbetingelsene vært under press. Mange medieansatte har opplevd at lønningene har gått ned.

– Økonomien i mediene er dårlig siden få tyrkere er villige til å betale for journalistikk. Dette er en stor utfordring når vi i fagforeningen jobber med å inngå kollektive avtaler. Lønnsforskjellene er veldig store. Noen journalister tjener bare 600 euro eller mindre, andre kanskje 8000 euro i måneden, forklarte han.

Et slags lyspunkt sett fra fagforeningen er at flere unge journalister organiserer seg. De ser at den eneste måten å kjempe på er å stå sammen. Gjennomsnittsalderen i TGS er blitt tydelig lavere de siste årene.

– Det er en kamp nå, det er vanskelige tider, men vi fortsetter å jobbe – med tro på at tidene blir bedre. Vi må stå sammen i denne kampen, både her i Tyrkia og internasjonalt. Vi trenger solidaritet både fra Europa og fra verden ellers, sa Gokhan Durmus.

 

Utviklingen går gal vei

Leder for EFJ (Den europeiske journalistføderasjonen) Maja Sever er enig.

– Utviklingen går gal vei. I mange land regnes fagforeningsarbeid som gårsdagens løsning, særlig i Øst-Europa. Vi må samarbeide mer enn noen gang, også over landegrensene, sa Sever.

Seminaret i Istanbul var en del av EFJs kampanje «Stand Up for Journalism». Kampanjen skal fremheve viktigheten av journalistikk og å arbeide for bedre arbeidsforhold for journalister over hele Europa. Et 30-talls tillitsvalgte og fagansatte fra EFJ-medlemsorganisasjoner over hele Europa deltok på seminaret

Avdelingsleder Espen Brynsrud i Norsk Journalistlag ledet en workshop om «Hvordan beholde medlemmer i fagforeningen».

 

EFJ-leder Maja Sever (Foto Espen Brynsrud)

 

Avdelingsleder Espen Brynsrud i Norsk Journalistlag holdt workshop.