Verdens viktigste pressefrihetspris til Gazas journalister

Verdens viktigste pressefrihetspris, UNESCOs World Press Freedom Prize 2024, er tildelt Gazas journalister.

Prisen, UNESCO/Guillermo Cano World Press Freedom Prize, ble delt ut i natt under hovedarrangementet til Verdens pressefrihetsdag i Santiago, Chile. Det var NJs søsterforbund og samarbeidspartner gjennom mange år, Det palestinske journalistforbundet PJS  og dets leder, Nasser Abu Baker, som mottok prisen på vegne av journalistene i Gaza.

Juryleder Mauricio Weibel begrunnet prisen slik under utdelingen:

«I disse mørke og håpløse tider ønsker vi å dele et sterkt budskap om solidaritet og anerkjennelse til de palestinske journalistene som dekker denne krisen under så dramatiske omstendigheter. Vi står alle i stor gjeld til deres mot og engasjement for ytringsfriheten».

Les også: Solidaritetssenter for journalister i Gaza

Viktig å stå sammen

UNESCOs pressefrihetspris belønner årlig motet til journalister som jobber under vanskelige og farlige forhold.

– Igjen minner prisen oss på viktigheten av å stå sammen for å sikre at journalister verden over kan fortsette sitt vesentlige arbeid for å undersøke og informere, sa UNESCOs generaldirektør Audrey Azoulay i Chile i natt.

Prisen er oppkalt etter Guillermo Cano Isaza, en colombiansk journalist som ble drept utenfor sin avisredaksjon i 1986. FN-organet Unesco har delt den ut siden 1997. I fjor gikk prisen til tre iranske kvinner, blant dem Narges Mohammadi som senere fikk Nobels fredspris. Maria Ressa, Anna Politkovskaja og Belarus’ journalistforbund BAJ er blant tidligere vinnere.

Les mer på Unescos nettsider