Artikkelen er mer enn ett år gammel

Enighet i MBL-oppgjøret

Norsk Journalistlag (NJ) og Mediebedriftenes Landsforening (MBL) fikk natt til fredag landet det sentrale lønnsoppgjøret. Partene er enige om et generelt tillegg på 8100 kroner og at ulempetilleggene øker med 2 prosent.

– Vi møttes med stor avstand, men begge har vist vilje til å komme i mål, sier NJ-leder Dag Idar Tryggestad, som også leder NJs forhandlingsutvalg.

Utgangspunktet i dette mellomårsoppgjøret var vanskelig. Mange NJ-medlemmer opplevde en svak lønnsutvikling i fjor.

– Forhandlingene ble krevende. Vi er spesielt fornøyde med at dette ble et godt resultat for de lavest lønte, sier forhandlingslederen.

Se protokollen fra forhandlingene

 God journalistikk gir gode resultater

Mange mediebedrifter har opplevd meget god vekst i brukere, lesere og abonnenter det siste året. Bedriftenes resultater er gode, også hvis man tar bort effekten av lavere reiseutgifter i koronatiden.

– Våre medlemmer har stått på og har mye av æren for at de redaktørstyrte mediene har styrket seg. Resultatet er et godt utgangspunkt for de lokale oppgjørene som nå skal i gang, konstaterer Tryggestad.

Sentralt oppgjør er viktig

Erfaringen viser at lokale forhandlinger ikke fungerer godt nok i mange mediebedrifter. Dette fikk mye oppmerksomhet forut for årets oppgjør, og ble også et sentralt tema i forhandlingene.

– Derfor er partene nå enige om en mal for protokoll som kan brukes i de lokale oppgjørene. Vi opplever mange misforståelser og feil bruk at bakgrunnstall i mange lokale oppgjør, og at resultatene derfor blir dårligere. En slik protokoll kan bidra til å rette opp dette, mener Tryggestad.