Artikkelen er mer enn ett år gammel

Tydelig tilbakemelding i Horten

Det er lang vei fra Horten til sekretariatet i Oslo, mente klubbleder Trude Brænne Larssen i Gjengangeren, da hun møtte staben i Norsk Journalistlag.

Sekretariatet i Norsk Journalistlag hadde seminar i Horten forrige uke. Til møtet kom også Trude Brænne Larssen, som er klubbleder i lokalavisa med en av landets kuleste navn, Gjengangeren. Hun snakket om sin erfaring med organisasjonen.

– Jeg må si dere virker fryktelig langt borte, sa klubblederen til en svært lydhør forsamling.

– Jeg ble klubbleder i våres og må si at jeg savnet en tettere kontakt med sekretariatet sentralt da jeg gikk på som ny leder, sa Larssen.

Hun etterlyste et bedre system for «onboarding» av ferske tillitsvalgte.

Må bygge kompetanse

– Mer kunnskap og kompetanse gjør klubblederjobben morsommere og ikke minst lettere, sa klubblederen.

Men i det lokale lønnsoppgjøret var hun fornøyd med støtten fra NJ sentralt. Gjengangeren var tidlig ute her.

– Vi fikk god hjelp og støtte gjennom lokaloppgjøret, mente Larssen.

Hun fortalte at i alt er det 10 medarbeidere i avisa, sju av dem er journalister og en er på desken. Mange jobber mye, og koronaen har gjort at mange har jobbet enda mer.

Viktige tilbakemeldinger

Sekretariatsleder Hilde Tretterud i Norsk Journalistlag er takknemlig for kritikken.

– Vi er glade for ærlige og tydelige tilbakemeldinger. Det er bare på den måten at vi blir bedre og kan tilby den servicen vi ønsker til tillitsvalgte og medlemmer i hele landet, sier Tretterud.

– Vi er midt oppe i et større arbeid for å tilby tillitsvalgte kompetansebyggende kurs og opplæring gjennom det vi kaller NJ-skolen. Tilbudene blir en blanding av digitale og fysiske samlinger og kurs. Vi må være tettere på nye tillitsvalgte og ta godt vare på de erfarne, sier Tretterud.

Digital suksess

Før klubblederens møte med sekretariatet innledet Torgeir Lorentzen, ansvarlig redaktør og daglig leder i Gjengangeren, om situasjonen i Amedia-avisa. Veksten i digitale abonnementer har vært veldig god de siste årene, og Gjengangeren har en sterk stilling i Horten. Samlet har avisa et opplag på 6800, 3400 er digitale abonnenter.

– Det har aldri vært så mange som leser Gjengangeren som nå. Avisa går godt, og det er vi jo ikke alene om blant avisene i landet, sa Lorentzen.

Digitaliseringen av avisa har gitt mange nye verktøy. Tidligere drev nok mange aviser litt på magefølelsen, mente redaktøren, som også har lang erfaring journalist.

– Nå har vi gode verktøy til å følge med på leservanene. Vi måler hva som treffer leserne, og kan for eksempel teste hvilke titler som treffer. Men verktøyene må brukes med vett, påpekte Lorentzen.

– Vi må ikke bli så opphengt i målene at målstyringen blir et hinder for frie journalistikken, men brukt riktig er dette til både til nytte og glede for leserne, sa redaktøren, før han sa takk for seg og overlot podiet til klubbleder Trude Brænne Larssen.