Artikkelen er mer enn ett år gammel

NJ har store forventninger til ny regjering

– Partiene som nå ligger an til flertall har lovet mye god medie- og arbeidslivspolitikk. Vi har selvsagt forventninger til at de nå leverer på dette, sier leder i Norsk Journalistlag, Dag Idar Tryggestad.

Hvilken regjering Norge får vil det trolig ta tid å avklare. Partiene som nå danner flertall i Stortinget har ingen entydig medie- og arbeidslivspolitikk, men signalene samlet gir oss forventninger om at Norsk Journalistlag kan få gjennomslag for mye i neste periode.

NJ-leder Dag Idar Tryggestad.

– Det er viktig med et bredt flertall for en langsiktig og forutsigbar mediepolitikk. Det handler selvsagt om økonomi, om å sikre god distribusjon, at midler til kompetanseheving blir en del av mediestøtten, men også om å gjøre hverdagen til journalister enklere. Åpenhet og innsyn er nøkkelord her, sier Tryggestad.

LES: Hvilket parti har best medie- og arbeidslivspolitikk?

Journalistikk og demokrati

NJ har også forventninger til den vedtatte, årlige redegjørelsen i Stortinget om medienes posisjon i et velfungerende demokrati.

– Mediestøtten og hvordan arbeidsforholdene for journalistene blir lagt til rette, må sees som støtte til å utvikle demokratiet vårt. Derfor blir denne redegjørelsen viktig, sier Tryggestad.

Google og Facebook

Det kanskje største og mest krevende spørsmålet blir hvordan man skal få til en regulering av de internasjonale aktørene som konkurrerer i det norske mediemarkedet.

– Den nye regjeringen må sette fart i arbeidet med regulering av internasjonale giganter som Google og Facebook, som i dag konkurrerer med helt andre betingelser enn norske mediehus.

Trygge og faste stillinger

Og sist men ikke minst er Tryggestad glad for at det nå er flertall for å innskrenke muligheten for bruk av midlertidige ansettelser.

– Mediebransjens er storforbrukere av midlertidige og det kan ikke fortsette. Vi skal ha flere trygge, faste arbeidsplasser. Og så skal vi med hjelp av politikerne også legge til rette for at selvstendige kan få arbeidsbetingelser som det er mulig å leve av, sier NJ-lederen.

God dialog

Han ser frem til å fortsette den gode dialogen med politikerne på mediefeltet.

– Norsk Journalistlag og de øvrige bransjeorganisasjonene har hatt en tett og god dialog med politikerne gjennom hele siste fireårsperiode. Vi opplever at det er stor oppslutning om medienes viktige posisjon, og at den er forsterket gjennom pandemiene. Det ligger an til flere utskiftninger blant dem som har jobbet med mediepolitikk og vi ser frem til å fortsette samarbeidet både med nye og gamle politikere på saksfeltet, sier Tryggestad.