Artikkelen er mer enn ett år gammel

Her er NJs mentorer

Fem erfarne tillitsvalgte har påtatt seg rollen som mentor for ferske klubbledere i Norsk Journalistlag. De vet alt om opplevd ensomhet i rollen, utfordringer knyttet til konflikter og opplevelsen av å måtte svare opp alt, umiddelbart.

 

Les også: Mentorprogram for nye klubbledere

Knut Knudsen Eigeland, NRK Sørlandet

– Da jeg var fersk i klubbstyret og det var noe vi ikke kunne svare på, var rådet fra de som hadde vært med en stund: Ring brakka! Og det var jo ikke lett å vite hvorfor man skulle ringe brakka. Men: Som de fleste tillitsvalgte i NJ i NRK vet: Det er der våre heltidstilltisvalgte i NRK jobber – fremdeles i et brakkebygg ved siden av nyhetshuset på Marienlyst.

Verv nå: Sitter i landsstyret i NJ

Om egen «tillitsvalgt-karriere»: Styremedlem og klubbleder ved NRK Sørlandet, regiontillitsvalgt i region Sør i NRKs distriktsdivisjon, styremedlem i Agder journalistlag og lokal streikeleder i NRK-streiken i 2018. (Er nå også verneombud i distriktsdivisjonen i NRK og fungerende varahovedverneombud i NRK).

Ditt første tillitsverv? Det var i klubbstyret ved NRK Sørlandet. Var nestleder, men fordi leder ble sykemeldt, ble jeg kastet inn i klubbledervervet uten mye erfaring.

Hvorfor ble du tillitsvalgt? Som mange andre: Fordi jeg ble spurt og fordi få andre ville være med. Men med årene sier jeg ja fordi det er utrolig lærerikt!

Hvordan var det å være «fersk»? I ettertid ser jeg det var både ensomt med bratt læringskurve. Og vanskelig å ikke kunne svare på stående fot om alt medlemmer ville ha svar på.

Hvilke tanker har du om NJs Mentorordning? Etter første samling for oss som skal være med i mentorordningen, ser jeg at mye er nokså likt fremdeles ved det å være ny klubbleder. Jeg håper det er en smart ordning som gjør ferske klubbledere tryggere i vervet raskere. Kanskje bidrar det til at de står lenger i vervet også.

Hvorfor sa du ja til å være mentor? Først tenkte jeg at jeg har vel ikke mye å bidra med, men når man tenker etter, har man vært med på mye. Så kan min lærdom hjelpe en annen tillitsvalgt, er det en god start for at denne ordningen kan utvikles og bli bedre og bedre. Og jeg håper jeg kan lære noe sjøl også. Det er nok noe annerledes å være klubbleder nå enn da jeg var klubbleder på slutten av 90-tallet.

Hva er det viktigste du kan gi videre, som mentor, tror du? Vi har allerede satt som mål at vi mentorer skal både lytte og bidra til refleksjon. Det tror jeg faktisk blir viktig. Det vil ikke fungere hvis jeg skal si at jeg ville gjort det slik eller sånn. Men er egentlig spent på hva jeg har erfart som kan gi mening for en annen klubbleder som jobber et helt annet sted.

Og et råd til alle ferske klubbledere? Ikke så veldig originalt råd, men: Få til at du kan ha uformelle møter med leder eller ledelse. Viktig for å få til et godt samarbeid. Og: Ikke glem tariffavtaler osv. Det er utrolig hvordan lokale ledere kan overse eller ikke sette seg inn i avtaler som øverste ledelse er blitt enige med de ansatte om.

 

Karin Hanstensen, Østlandets Blad

Verv nå: klubbleder

Om egen «tillitsvalgt-karriere»: Medlem av klubbstyret i ØB siden 2007, klubbleder siden 2016, fungerende leder i NJ Akershus fra januar, styremedlem i NJ Akershus siden 2011, styremedlem i Norske Sportsjournalisters Forbund siden 2000, kasserer og medlemsansvarlig i Norske Sportsjournalisters Forbund siden 2003

Ditt første tillitsverv? Sekretær i klubben 2005

Hvorfor ble du tillitsvalgt? Jeg ble spurt, og syntes det hørtes spennende ut. Særlig fordi det var en svært turbulent periode hvor klubben og redaktør var på kollisjonskurs.

Hvordan var det å være «fersk»? Jeg fikk god innføring av veteranene som hadde vært med i noen år. Samtidig var det skummelt på grunn av alle konfliktene med ledelsen.

Hvilke tanker har du om NJs Mentorordning? Synes det er veldig bra.

Hvorfor sa du ja til å være mentor? Jeg har vært med på mye, og føler at jeg kan bidra med å fortelle om mine erfaringer, og ikke minst finne gode løsninger på problemer.

Hva er det viktigste du kan gi videre, som mentor, tror du? Gi støtte, og hjelpe med råd slik at de finner gode løsninger selv

Og et råd til alle ferske klubbledere? Aldri vær redd for å stille spørsmål

 

Mona Sandviken, Laagendalsposten

Verv nå: Klubbleder og kasserer i NJ Buskerud

Om egen «tillitsvalgt-karriere»: Har vært klubbleder i Laagendalsposten i to perioder: 1999 – 2005 og 2014 – er det fortsatt. Har vært medlem eller leder av forhandlingsutvalget i mange av disse årene. Har vært kasserer i NB Buskerud siden 2019. I et par år på tidlig 2000-tall satt jeg i et arbeidsutvalg for tillitsvalgte i Orkla Media. Nå sitter jeg forresten i valgkomiteen i NJ Amedia.

Ditt første tillitsverv? Medlem av forhandlingsutvalget i Laagendalsposten. Tror det var 1999.

Hvorfor ble du tillitsvalgt? Er blitt spurt hver gang, og jeg synes det er et meningsfylt verv.

Hvordan var det å være «fersk»? En bratt læringskurve. Jeg kom inn som klubbleder første gang da det var et ganske høyt konfliktnivå med ledelsen.

Hvilke tanker har du om NJs Mentorordning? Jeg tror det kan være positivt for alle parter. Både den ferske og den erfarne bør få utbytte av det.

Hvorfor sa du ja til å være mentor? Jeg tenkte at jeg kan ha noe å bidra med etter å ha erfaring fra mange forskjellige situasjoner i arbeidslivet.

Hva er det viktigste du kan gi videre, som mentor, tror du? Stol på deg selv – husk at lederen også kan være usikker.

Og et råd til alle ferske klubbledere? Tenk at du gjør en viktig jobb for andre.

 

Arne Ingmar Eggen, Agderposten

Verv nå: Klubbleder og  ansattes representant i konsernstyret

Om egen «tillitsvalgt-karriere»: Klubbleder, klubbleder, klubbleder…. Vara med senere fast plass i landsstyret

Ditt første tillitsverv? Medlem av klubbstyret

Hvorfor ble du tillitsvalgt? For å kjempe for journalistikken som sikres best gjennom gode lønns- og arbeidsvilkår for de ansatte.

Hvordan var det å være «fersk»? Det husker jeg ikke – men det føltes sikkert som å være… fersk 🙂

Hvilke tanker har du om NJs Mentorordning? En veldig god ide jeg vil støtte hundre prosent opp om.

Hvorfor sa du ja til å være mentor? For meg er det viktig at enhver klubbleder finner sin form. Det jeg kan bidra med, er å være en aktiv lytter som gjør det mulig for den annen part – hva det nå enn heter – å komme frem til egne konklusjoner og løsninger på problemstillinger som måtte dukke opp. Som klubbledere er vi mer politikere enn jurister.

Hva er det viktigste du kan gi videre, som mentor, tror du? Tryggheten på at vi som klubbledere er gode nok

Og et råd til alle ferske klubbledere? Sett deg nøye inn i hva saken gjelder og søk etter en løsning på lavest mulig nivå. Når det oppstår konflikt, snakker man ofte bare forbi hverandre og gjør det vanskeligere å finne frem til det beste for alle parter.

Kjersti Fikse, Adresseavisen

Verv nå: Klubbleder, konsernutvalgsleder i Polaris, styremedlem i NJ Polaris, medlem landsstyret

Om egen «tillitsvalgt-karriere»: Kom inn i klubbstyret i 2012. Ble nestleder i 2013, klubbleder i 2014. På heltid, still going strong. Landsstyret i en periode på fast plass, inne i andre periode, sitter også i NJs arbeidsutvalg.

Ditt første tillitsverv? Klubbstyret

Hvorfor ble du tillitsvalgt? Givende arbeid som gir en mulighet til å reelt påvirke arbeidsforholda til mine kolleger til det bedre. Og så er det drivende gøy og gir også et godt nettverk. Dette brenner jeg for!
Hvordan var det å være «fersk»? Det var litt overveldende og til tider litt ensomt, i det at jeg kunne så lite og visste ikke helt hvem jeg kunne prate med. Hva var ok å dele, hva burde jeg holde for meg selv, når skulle jeg godta noe, når skulle jeg gå i krigen? Jeg gikk på et par smeller med media, hvor jeg plutselig var uvøren og uerfaren kilde og sa ting i intervju som jeg aldri ville gjort i dag. Jeg syntes det var ubehagelig å stå i konflikt med ledelsen og redd for å trå feil i forhandlinger. Det var det skumle. Så var jeg beæret over å bli valgt, ivrig etter å lære og gjøre en god jobb, og kjente umiddelbart at «Dette er gøy! Dette vil jeg trives med.» og «Dette er viktig.».
Og etter hvert ble det mer og mer ufarlig, og heller givende jobb også det å stå i konflikt. Det handler om hatten og å huske at den er på. Og det handler om å forstå at konflikten handler om sak, ikke person. Det har vi blitt skikkelig gode på i Adressa. Og det vil jeg gjerne gi videre.

Hva syns du om NJs nyvinning: Mentorordningen? Dette tror jeg kan være et drivende godt grep til hjelp for mange nye. Å være klubbleder kan være litt ensomt. Hvem passer på klubblederen, liksom? Jeg håper vi får en skog av mentorer etter hvert, som kan ta litt av den rollen.

Hvorfor sa du ja til å være mentor? Fordi dette vil jeg bidra til.

Hva er det viktigste du kan gi videre, som mentor, tror du? Jeg håper at noen år på fagforeningsbaken har gitt meg mer enn bare grått hår, men også noe nyttig erfaring som jeg kan dele, og at det kan gi en trygghet å vite at jeg står parat for å sparre ved behov. Jeg ønsker å være en lyttende samtalepartner og rådgiver.