Artikkelen er mer enn ett år gammel

Overvåker vold mot afghanske medier

Den siste måneden ble det totalt registrert 52 tilfeller av brudd på journalisters rettigheter og vold mot journalister – i Afghanistan, India, Bangladesh og Nepal.

NJs internasjonale prosjekter har de siste sju årene støttet et nettverk for medieovervåking og sikkerhetsrapportering for journalister i Sør-Asia – en region der pressefriheten er skjør, og journalistene er en utsatt gruppe. Den siste måneden, fra 15. august til 15. september ble det totalt registrert 52 tilfeller av brudd på journalisters rettigheter og vold mot journalister – i Afghanistan, India, Bangladesh og Nepal.

Ikke overraskende var over halvparten av tilfellene fra Afghanistan etter at Taliban overtok makten –  inkludert drap på tre afghanske journalister. Det såkalte SAMSN-nettverket registrerte 14 arrestasjoner og 12 angrep mot afghanske journalister.

Fahim Dashti, en veteranleder i Afghanistan National Journalist Union (ANJU), ble drept i Panjshir-provinsen 5. september under et sammenstøt mellom Taliban og National Resistance Front of Afghanistan (NRFA). Journalistene Ali Reza Ahmadi og Juhad Hamidi ble drept i bombeangrepet utenfor Kabul flyplass 26. august.

Minst 16 medieansatte er arrestert av Taliban-militsen, tre journalister har blitt angrepet og ytterligere tre er trakassert. Minst to kvinnelige journalister er offisielt rapportert fjernet fra sine jobber i afghanske medier.