Artikkelen er mer enn ett år gammel

Arbeidstid i ny hverdag

Pandemien har endret måten vi jobber på, og det er nye situasjoner klubbledere må forholde seg til. Derfor holder Norsk Journalistlag kurs om hvilke lover og regler som gjelder, og hva man nå være obs på i den nye hverdagen.

Denne uka holdt Norsk Journalistlag kurs om arbeidstid i ny hverdag.

NJs advokater understreker blant annet at det er viktig å opprettholde et klart skillet mellom arbeidstid og fritid, og at alle som arbeider turnus skal ha en arbeidsplan.

Blant deltagerne på kurset, var klubbleder i Aller Media, Mina Helene Knudsen, og klubbleder i Nordlys, Amund Trellevik.

Mina Helene Knudsen, klubbleder Aller Media

Hvordan har du opplevd «den nye arbeidshverdagen»?
– Pandemien har helt klart gjort at mange av oss er blitt komfortable på hjemmekontor. Det kan bli spennende å se hvordan tilbakeføringen til kontoret vil bli for redaksjonene. Selv om mange er lei av å sitte på stua, i senga, i sofaen eller på det hjemmesnekrete kontoret, er det fordeler ved fleksibiliteten, som flere trekker frem. Vi har ulike arbeidsoppgaver, og noen dager passer det best å sitte hjemme for å skrive ut et portrett eller en sak, mens andre dager er det faste fysiske møter på kontoret for eksempel. «Den nye arbeidshverdagen» vil bli en interessant fase der hver enkelt redaksjon må finne ut hva som passer best for dem.

Hva sitter du igjen med etter kurset i dag?
– Det var veldig nyttig med en gjennomgang om arbeidstid, særlig når det kommer til turnus og gjennomsnittsberegning. I tillegg var det bra å diskutere hvordan vi som tillitsvalgte bør stille oss til regulert arbeidstid – særlig etter 1,5 år på hjemmekontor hvor mange har hatt mer frihet og fleksibilitet. Dette blir interessant i måten vi skal jobbe på fremover – som trolig vil bli (hvert fall noen steder) en kombo av kontor og hjemmekontor.

Hvor viktig er det med god opplæring som tillitsvalgt?
– Jeg synes det er veldig viktig å få opplæring, kanskje særlig for oss unge som kommer inn med noe mindre erfaring. Jeg setter også stor pris på å få repetert tema som man kanskje glemmer litt i den daglige tralten.

Hvorfor påtok du deg dette vervet?
– Etter to år som nestleder var det vel min tur til å steppe opp som leder. Jeg har satt meg et mål om å si mer ja til ting jeg kanskje ville sagt nei til, fordi det er utfordrende eller skummelt. Så da spørsmålet om jeg ville bli klubbleder kom opp, var det en utfordring jeg helt klart ville ta!

Gleder/utfordringer som klubbleder?
– Det å være klubbleder i Aller Media er veldig gøy – kanskje særlig nå som vi satser stort og ansetter mange. I tillegg synes jeg det er ekstremt givende å kunne hjelpe våre medlemmer med stort og smått. Jeg lærer ekstremt mye og vil helt klart ta med meg mye erfaring fra denne rollen. Men så er det ikke alltid like lett, det er helt klart utfordrende og enkelte saker man synes er vanskelige og vriene.

Amund Trellevik, klubbleder Nordlys

Hvordan har du opplevd «den nye arbeidshverdagen»?
– Jeg ble ansatt i Nordlys etter at pandemien startet og ble ikke klubbleder før at vi var godt i gang med vaksineringen. Men jeg har noen generelle betraktninger å komme med på dette spørsmålet:

Hjemmekontor passer bra for noen og ikke så bra for andre. Slik vil det alltid være. Jeg tror at mange her på huset har savnet kolleger og det kollegiale fellesskapet. Samtidig har nok mange satt pris på den friheten et hjemmekontor gir. Da kan man sette på potetene før man avslutter arbeidsdagen og henter i barnehage og SFO og gjør seg klar til basketballtrening – eller hva man ellers gjør på ettermiddagene.

Tromsø har ikke vært like hardt rammet av nedstenging som andre norske byer. Vi har derfor vært mer på kontoret enn på hjemmekontor det siste året. Like fullt har ledelsen vært veldig fleksibel på at personer som av ulike årsaker ønsker å være hjemme, kan få lov til det uten å måtte grunngi dette.

Nå er vi tilbake i en normaltilstand vil jeg si, og bruken av hjemmekontor er kun brukt når folk er småsyke.

Hvor viktig er det med god opplæring som tillitsvalgt?
– Som alle andre oppgaver man går inn i, er opplæring viktig. Derfor har jeg også prioritert å melde meg på de fleste kursene som NJ tilbyr for tillitsvalgte. Jeg har vært NJ-medlem i mange år, og har hatt ulike NJ-verv opp gjennom. Men jeg har aldri vært klubbleder tidligere. Nå har vi mange flinke folk i klubben internt i Nordlys som støtter og gir råd til nyvalgte klubbledere som meg. Så den kombinasjonen av juss (regler, paragrafer, avtaler) fra NJ sentralt og praktisk klubbarbeid fra kolleger gir oss en god start på klubbarbeidet, mener jeg.

 Hvorfor påtok du deg dette vervet?
– Det er en ære å bli spurt om å bli tillitsvalgt for nesten 30 journalister i Nord-Norges største avis. Selv om vi er en liten klubb i norsk målestokk, er det nok av små og store utfordringer å ta tak i på arbeidsplassen. Jeg er opptatt av at klubben skal være en konstruktiv, men ikke naiv aktør i arbeidet for å løfte bedriften og alle dets ansatte.

Gleder/utfordringer med rollen?
– Det kan være tunge dager som tillitsvalgt. Heldigvis er det langt flere solskinnsdager. Vi bor i Norge, arbeider med journalistikk i et land som rangerer høyest i verden på indekser som måler pressefrihet, demokrati og sikkerhet for medieansatte. Det bør vi være takknemlig for hver dag på jobb, samtidig som vi ikke skal ignorere de utfordringene som seiler opp for norske mediehus. Jeg vil vel si at digitalisering, konsernmakt og hvordan store amerikanske mastodonter som Facebook og Google truer med å ødelegge et sunt og opplyst ordskifte er vår tids største utfordringer.