Artikkelen er mer enn ett år gammel

– Lei av at folk diskuterer utseendet og klærne, ikke journalistikken min

Mangfold

Mange med minoritetsbakgrunn har lav tillit til mediene. Det er både et hinder for rekruttering til journalistyrket og et problem for mediene, som går glipp viktig kompetanse, mente NRK-journalist Bibi Fatima Musavi på Styrkeløftet 2021.

I samtale med klubbleder Marianne Ruud i Utdanningsforbundet diskuterte hun utfordringene og hvordan sikre mangfold i redaksjonene, under Norsk Journalistlags store tillitsvalgtsamling Styrkeløftet 2021.

– Hvorfor valgte du å bli journalist? spurte Ruud.

– For meg var det et litt uvanlig valg. Jeg gikk på Ulsrud videregående skole i Oslo, der var vi med minoritetsbakgrunn i flertall. Det bildet som mediene ga av skolen min, stemte ikke med sånn jeg så det. Så det var min egen misnøye med mediene som var driveren, svarte Musavi.

– Det var et ønske om å gjøre en forskjell. Jeg ville lage de historiene som ikke ble fortalt.

– Hva med kvotering, både studiesteder og arbeidsplasser prøver å kvotere inn kandidater med minoritetsbakgrunn?

– Vi trenger flere nye grupper inn i redaksjonene. Jeg var lenge skeptisk til kvotering, men har møtt supre journalister som har kommet inn i yrket gjennom kvotering, og som neppe hadde vært journalister om det ikke var for dette.

– Du trenger gode karakterer for å komme inn på journaliststudier, men journaliststikk ikke et prestisjeyrke, som lege, advokat eller tannlege, i flere av innvandrermiljøene. Dermed trengs en ekstra push får å få flere herfra inn i journalistikken, mente Musavi.

Mangfold=kompetanse

Mangfold er ofte lik kompetanse, mente Marianne Ruud. Ved å bygge mangfold i redaksjonene får vi inn kunnskap om språk, nettverk, samfunnssyn osv. som vi kanskje ikke har fra før.

– Mangfold representerer en ressurs i redaksjonen, men de representerer også viktige lesergrupper for mange medier. Det vil det være av stor verdi å få flere av disse inn i de redaksjonelle miljøene, sa Ruud. Dette har vi snakket om i mange, mange år.

– Hvorfor er mange med minoritetsbakgrunn skeptiske til journalister?

– Det handler om at misnøyen med og mistilliten til mediene ofte er høy. Jeg har opplevd dette selv. Det er få fra disse gruppene å finne i aviser, tv og radio, og når det endelig skjer, så er det i forbindelse med noe negativt – ofte noe kriminelt, konstaterte Musavi.

Bare tre prosent av sakene i norske medier har kilder med minoritetsbakgrunn, viser tall fra IMDi (Integrerings- og mangfoldsdirektoratet) og Retriever, som sjekker årlig. Samtidig har rundt 18 prosent av den norske befolkningen minoritetsbakgrunn. I Oslo er andelen 30 prosent.

Mangler rollemodeller

Rollemodellene mangler også innad i redaksjonene, mente Ruud. Mediebransjen er ganske homogen, og det gjør selvfølgelig noe med trivselen for de som er annerledes.

– Mange spør seg: Kommer jeg til å trives i denne bransjen? Det er gjerne tungt å føle at du står alene, sa Bibi Fatima Musavi.

For mange kan det også koste å stå fram. Noen blir skremt av hets og trollkommentarer. Journalister er synlige, og det koster å stikke seg fram.

– Jeg har flere eksempler på episoder der folk diskuterer utseende ditt eller klærne dine, i stedet for saken du lager.