Artikkelen er mer enn ett år gammel

NJs solidaritetsaksjon samlet inn 650 000 til afghanske journalister

– Vi er svært takknemlige for alle store og små bidrag, fra mediekonsern, organisasjoner, klubber og privatpersoner. Og det er imponerende med bidragene fra veldig mange redaksjoner, også de små, som har gitt et betydelig beløp fra klubbkassa, sier NJ-leder Dag Idar Tryggestad.

I forbindelse med sitt 75-årsjubileum har Norsk Journalistlag gjennomført en solidaritetsaksjon til støtte for journalister i Afghanistan.

– Resultatet er over all forventing. Bidragene er et uttrykk for solidaritet med journalistkolleger som står i en svært utfordrende situasjon, sier Tryggestad.

LES: Journalister rapporterer fortsatt i Afghanistan

Desperat situasjon

Aksjonen ble gjennomført i samarbeid med International Media Support (IMS) og Afghan Journalists Safety Committee (AJSC).

Lars Bestle, regionansvarlig for Asia i IMS, forteller at Afghanistans medier står i et enormt press.

– Det handler om journalistenes sikkerhet. Mange journalister har forlatt landet. De kvinnelige journalistene som har blitt igjen, er stort sett ikke i stand til å arbeide. Situasjonene er desperat for veldig mange. De mediene som fortsatt eksisterer, er i ferd med å bukke under, fordi landets økonomi ligger i ruiner, sier Bestle.

Særlig fokus på kvinnelige journalister

Hvordan skal de innsamlede midlene brukes?

– IMS arbeider på to nivåer. Det handler om å kunne hjelpe journalister helt konkret ved å tilby støtte, for eksempel å tilby tak over hodet, hvis de står i en krise. Det andre nivået handler om å holde liv i den journalistikken som fortsatt eksisterer. Det betyr å støtte oppunder alt som kan gi beskyttelse og sikre rammer for at journalistene kan fortsette å jobbe. I dette arbeidet fokuserer vi særlig på kvinnelige journalister, slik at deres stemme ikke forsvinner, sier Bestle.

Les: In their own words: Afghan women journalists speak