Artikkelen er mer enn ett år gammel

NJ-skolen: Midlertidig ansatt

– Mediebedrifter har en altfor lav terskel for å ansette midlertidige begrunnet med at oppgavene er plassert i et «prosjekt», sier NJ-advokat Knut Skaslien.

Denne uka var tillitsvalgte i NJ samlet for kursing om midlertidige ansettelser, med gjennomgang av regelverket og praktiske råd.

– Nyhetsmedier er en del av arbeidslivet med utstrakt bruk av midlertidig ansatte. Det er viktig at klubbledere er godt skolert både om reglene som gir grensen for hva som er lovlig og reglene om fremgangsmåte hvis de mener det ansettes i strid med regelverket, sier NJ-advokat Knut Skaslien.

Lovens hovedregel er fast ansettelse.

Erfaringsmessig er det de store nyhetsredaksjoner som har den mest tvilsomme bruken av midlertidige stillinger, blant annet med til dels massiv bruk av korttidssvikarer i stedet for høyere grunnbemanning av fast ansatte.

«Prosjekt»

Skaslien sier at det er for lav terskel for å ansette midlertidig begrunnet med at oppgavene er plassert i et «prosjekt».

– Dette skal etter loven være en snever mulighet. Opprettelsen av et prosjekt, gir ikke i seg selv lovlig adgang til midlertidig ansettelse. Det kreves at arbeidsoppgavene i prosjektet både er vesentlig annerledes enn den ordinære produksjonen, og at det ikke er et mål å utføre oppgavene på lang sikt.

– Omfattende bruk av korttidsvikarer som jevnlig skiftes ut, er en gråsone der en del mediebedrifter misbruker manglende klarhet i lovverket, sier Skaslien.

Norsk Journalistlag bistår

Hvordan kan NJ bidra dersom et medlem opplever at de er i en ulovlig midlertidig stilling?

– NJs jurister vil yte bistand til alle medlemmer som henvender seg med mistanke om ulovlig midlertidig ansettelse. Først med å vurdere lovligheten, deretter med tilbud å forfølge saken dersom det er en fair mulighet til å vinne frem med et rettslig krav og medlemmet ønsker det, sier Skaslien.

Viktige frister

Hvis man mistenker ulovlig midlertidig ansettelse, er det helt avgjørende å ta tak i saken senest etter siste arbeidsdag. Da løper det en kort tidsfrist for å ta kravet til domstolene. Først 14 dagers frist for å kreve forhandlingsmøte. Hvis det ikke gjøres, må søksmål være levert tingretten innen 8 uker etter siste arbeidsdag.

Har du spørsmål om midlertidig ansettelse, ta kontakt med oss!