Artikkelen er mer enn ett år gammel

Klubblederne i NRK på tariffkonferanse

Forhandlingsutvalget og klubbledere i NRK var denne uka samlet for å diskutere årets lønnsforhandlinger: – Fellesskapet i laget er sterkt.

Tariffkonferansen er en viktig del av forberedelsene til forhandlingene. Her møter forhandlingsutvalget klubblederne fra hele organisasjonen, for diskusjon og innspill til årets oppgjør.

Alle redaksjonsklubbene i NRK var representert, som foruten gode diskusjoner også hadde Steinar Holden og Lill Sverresdatter Larsen på programmet, henholdsvis frontfagsmodellens far og leder av Sykepleierforbundet.

Magnus Overå Bjerve, klubbleder Medier og strategi

Hvordan er det å være på tariffkonferanse?
– Å være på tariffkonferanse er både interessant, lærerikt og ikke minst hyggelig. Det er veldig nyttig å få høre litt hva som rører seg andre steder enn i egen klubb, utveksle erfaringer, ideer og forskjellige måter å jobbe på.

 Hva var det viktigste du tok med deg?
– Det viktigste fra årets tariffkonferanse må nesten bli kravet om å ikke gå ned i reallønn – når alt er sagt og gjort. Det, og en ulmende, økende misnøye med hvordan frontfagsmodellen nesten blir brukt som et tak og hindrer frie lønnsforhandlinger.

Hvilke forventinger har du til oppgjøret?
– Jeg har alltid høye forventinger til lønnsoppgjøret, det må man ha! Men jeg er også realist. Når det er sagt så håper jeg på reell lønnsvekst, godt samarbeidsklima og silkesmude forhandlinger.

 Hvorfor er det viktig å være organisert?
– Fordi det er viktig å være engasjert i egne arbeidsvilkår og egen arbeidshverdag. Og i en hektisk hverdag med jobb, barnehagehenting, fotballtrening og selvrealisering kan det være lite tid og energi til overs til å være akkurat det. Derfor er det jo gull å være organisert og vite at du har folk som er engasjert på dine vegne!

Det handler om å være en del av fellesskapet, ikke sant? Om solidaritet og om gode og riktige verdier. De store ordene. Og er du i arbeidslivet lenge nok så er sjansene for at du kanskje trenger litt hjelp fra fagforeninga, store.

Andreas De Brito Jonassen, klubbleder Østlandssendingen

Hvordan er det å være på tariffkonferanse?
– Jeg har bare vært klubbleder i noen uker og dette var min første tariffkonferanse, så det var lærerikt og spennende. Å bli kjent med de andre klubblederne i NJ i NRK, diskutere hva medlemmene våre er opptatt av, og lære mer om forskjellene og likhetene innad i NRK er veldig nyttig. Det kjennes også veldig meningsfylt, viktigheten av å være organisert blir tydeligere på tariffkonferansen enn i mange andre sammenhenger.

Hva var det viktigste du tok med deg?
– At NJ i NRK står samlet foran dette oppgjøret, og at fellesskapet i laget er sterkt. Det er bred enighet om våre viktigste krav og ønsker.

Hvilke forventinger har du til oppgjøret?
– Klubben i Østlandssendingen forventer reallønnsvekst. Det har vært to oppgjør på rad nå med reallønnsnedgang. Samtidig har våre medlemmer tøyd strikken lengre enn noensinne for å levere NRK-innhold i verdensklasse gjennom pandemien, og vi fortsetter å strekke oss for å produsere topp innhold. Derfor er det en sterk forventning fra oss om at NRK viser i handling og ikke bare ord, at de setter pris på innsatsen og offerviljen til de ansatte.

Hvorfor er det viktig å være organisert?
– Hvis vi ikke snakker med en samlet stemme, er det nærmest umulig å bli hørt. For å ha en sjanse til å forbedre rettighetene våre, til å bedre lønnsvilkårene for flere, må vi stå sammen om kravene. Uten NJ hadde hver enkelt ansatt i NRK stått veldig mye svakere.

Samlet og kampvillig

Rolf Johansen, leder for NJ i NRK, forteller at tariffsamlingen viser en samlet og kampvillig organisasjon opp mot årets hovedforhandling i mai.

– Våre medlemmer aksepterer ikke at to år med reallønnsnedgang går upåaktet hen. Steinar Holdens foredrag om frontfagsmodellen gjorde oss også enda sikrere i det vi har argumentert med i mange år, nemlig at NRK praktiserer den feil. NRK bruker frontfagsmodellen som et absolutt tak, og det aksepterer ikke vi. Kringkastingssjefen har utallige ganger de siste to årene sagt at han er utrolig stolte av oss, og det vi legger ned av arbeid. Det er hyggelig og prisverdig, men det betaler ikke regningene våre. NRK kan være trygge på at vi er villige til å sette makt bak kravene i årets oppgjør.