Artikkelen er mer enn ett år gammel

Klarer du alltid å skille mellom falske og ekte bilder eller nyheter?

Magnum-fotograf Jonas Bendiksen hadde både spennende - men også skremmende - perspektiver om hvor enkelt vi kan la oss lure.

Vellykket miniturne med tema falske bilder og tekster og med undertittelen: Hvordan ville virkeligheten se ut om journalister ikke fantes?

Svarer du ja på spørsmålet i tittelen, er du en av svært få. Hvor vanskelig dette er viste Magnum-fotograf Jonas Bendiksen da han fortalte om sitt prosjekt «Book of Veles» for fullsatt sal i Tønsberg og Færder bibliotek onsdag. Kvelden før var han i Notodden og torsdag i Porsgrunn, alt i regi av NJ Telemark og NJ Vestfold.

Kort fortalt handlet prosjektet til Bendiksen om bilder som er digitalt manipulert på en slik måte at de fremstår som ekte. Det samme med datagenerert tekst med hjelp av kunstig intelligens. Prosjektet endte med en bok, «Book of Veles» og det skulle vise seg at ingen oppdaget at bildene var manipulerte og tekstene falske før han selv senere avslørte det hele og avsluttet prosjektet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Jonas Bendiksen under foredrag Notodden bibliotek. Foto: Foto: Morten Gjerde, mortengjerde.com

Eksempler fra Ukraina
Da foredraget var over, viste de mange spørsmålene fra salen at erkjennelsen om at det har blitt så vanskelig å skille falske bilder og tekster fra ekte, er skremmende. Bendiksen understreket poenget med å vise eksempler fra krigen i Ukraina der det florerer av falske bilder, videoer og tekster i sosiale medier, men også der seriøse redaksjoner har latt seg «lure».

Foredraget i Tønsberg var dag to med Bendiksen. For kvelden før var han på biblioteket på Notodden med tilsvarende foredrag og der lokalavisredaktør var invitert. Torsdag 17. mars kan man møte ham på biblioteket i Porsgrunn, også der med samtale og mulighet for spørsmål etter foredraget.

Det er NJ Telemark og NJ Vestfold som arrangerer 3 x Bendiksen i samarbeid med lokale bibliotek og lokale mediehus.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Jonas Bendiksen holder foredrag om “Book of Veles” på biblioteket i Porsgrunn. Foto: Lise Lotte Nyrud

Flere forsøk
Et slikt samarbeid mellom lokallagene har vært planlagt lenge.

– Endelig fikk vi det til! Koronaen har gjort dette vanskelig, men når vi nå får arrangert dette, er det veldig gøy at så mange møter opp. I kveld måtte vi finne fram mange ekstrastoler, men vi fikk plass til alle. Moro også med så mange spørsmål og engasjement i salen, sier Paul Andre Jensen, leder av NJ Vestfold.

Audun Hasvik, leder av NJ Telemark forteller om tilsvarende godt engasjement med rundt 50 i salen i Notodden kvelden før, der redaktøren i lokalavisa Telen, Jens Marius Hammer var med i en god samtale med Bendiksen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Paul André Jensen. leder av NJ Vestfold, foran en full sal på biblioteket i Tønsberg. Foto: Henrik Ulrichsen

Fant håp
– Gjennom samtalen med publikum kom vi fram til en form for konklusjon, som gir et visst håp. Kampen mot falske nyheter er som bekjempelsen av en pandemi, vi må alle ta ansvar: Leseren, journalistene og redaktørene.

– Det er stor stas at folk møter opp og er engasjerte. Temaet som Bendiksen tar opp, kan både være skremmende og utfordrer oss alle i møte med informasjon. Det at publikum møter oss i pressen, håper jeg styrker tilliten til det arbeidet som gjøres i redaktørstyrte og journalistiske medier.

(Artikkelen fortsetter under bildet)
Foredrag om falske nyheter engasjerte publikum

Fra venstre: Jonas Bendiksen, fotograf, Sigmund Kydland, ansvarlig redaktør Tønsbergs Blad og Paul André Jensen, leder NJ Vestfold. Foto: Frank Johansen

Hjemmebane
På scenen var også Sigmund Kydland, ansvarlig redaktør i Tønsbergs Blad. Da programmet var over, var han svært fornøyd.

– Dette var et kjempebra arrangement og moro med så godt oppmøte. Dette er et viktig tema som opptar oss alle, sier han.

For Bendiksen selv var det ekstra stas denne kvelden.

– Jeg er jo fra Presterød her i Tønsberg, og ser noen av lærerne mine fra da jeg gikk på skolen er her, sier han og titter utover de fremmøtte i salen.

Panelsamtale på biblioteket på Notodden mellom (fra venstre) Audun Hasvik, leder NJ Telemark, Jonas Bendiksen, fotograf, Magnum og Jens Marius Hammer, redaktør Telen. Foto: Morten Gjerde, mortengjerde.com