Artikkelen er mer enn ett år gammel

Enighet om dialog med tech-gigantene

I dag er det et stort problem at tech-gigantene stopper publisering av redaktørstyrt, uavhengig journalistikk. Etter initiativ fra kuturminister Anette Trettebergstuen er mediebransjen og aktørene enige om å etablere en bedre dialog for å finne løsninger.

Tirsdag var Norsk Journalistlag, øvrige bransjeorganisasjoner og mediehusene innkalt, sammen med technologigianter som Google og Facebook til møte hos kulturministeren.

–  Det ble et godt møte hvor bransjen fikk belyst hvor problematisk det er at gigantene griper inn i redaktørstyrte mediers publisering, sier NJ-leder Dag Idar Tryggestad.

Behov for dialog

Etter halvannet timers langt møte var partene enige om at det er behov for å videreføre dialogen. Mediebransjen vil ta initiativ til et slikt møte.

– Tech-gigantene har gitt nye muligheter i fleng, både for borgerne og NJs 8200 medlemmer. Men mulighetene løper fortere enn etikken, loven og demokratiet. Det store spørsmålet er hvordan vi kan hjelpe den uavhengige journalistikken til å overleve i møte med de globale gigantene, sier Tryggestad.

NJ fremhevet at det er lett å tenke at den kampen står i Brussel, og at Norge er for lite til å være viktig. Men kanskje gir størrelsen, vår uavhengighet, medieansvarslova og verdens beste selvdømmeordning noen muligheter.

Samlet bransje

–  Det er også en styrke at vi – mediebransjen – står samlet i dette spørsmålet. Det ligg altså til rette for å finne løsninger, men det forutsetter at teknologi-gigantene viser reell vilje til dialog med de redaktørstyrte, journalistiske mediene.

Redaktørforeningen viste til at makten gigantene har i dag har en nedkjølende effekt på hva som publiseres. Journalister sier at «selv-sensuren» slår inn alt i idefasen, i valget av hvilke saker som blir laga, eller måten de blir illustrert på. I så fall har tech-gigantene en makt og innflytelse de ikke bør ha.

NJ mener mediene må bli privilegerte brukere på gigantene sine plattformer og at redaksjonelt innhold ikke kan fjernes uten dialog.

–  Nå ser vi frem til videre dialog. Og det er grunn til å gi ros til statsråden for initiativ til dialog, sier Tryggestad.