Artikkelen er mer enn ett år gammel

– Er det noen her som er voldtatt og snakker engelsk?

Fortellingens kraft 2022

Det er fort å miste hodet og buse ut når en jobber under tidspress og ikke har gjort hjemmeleksen. Vi journalister må bruke egne følelser og intuisjon for å lese situasjonen, sier den danske, prisbelønte journalisten Puk Damsgård. 

Hvordan treffer vi seere, lesere og lyttere når vi rapporterer fra en del av verden, som mange oppfatter som langt fra deres hverdag? Det var tema i samtalen mellom Damsgård og TV 2s utenrikssjef Aslaug C. Henriksen under Fortellingens kraft-konferansen på Kulturhuset i Bergen. Den populære årlige konferansen har vokst seg til å bli landets viktigste forum for fortellende journalistikk. Norsk Journalistlag støtter Fortellingens kraft 2022 både direkte og gjennom deltakerstipender.

Å jobbe fram de gode historiene krever ofte tillit, og bygge tillit tar tid. Vi journalister har jo sjelden den tiden. Da er det lett å hoppe rett på.

– Vi må ha respekt og ta hensyn til kilder og intervjuobjekter; gi tid, ta pauser. Vi må tørre noen ganger å dvele ved detaljer, eller gå tett på ansikter. Ikke være så redd for kanskje å kjede lesere og seere av og til for å få fram en detalj som kan være viktig for å fortelle historien, sier Puk Damsgård. Hun har vært DRs utsendte i Midtøsten siden 2011, skrevet flere bøker og mottatt en rekke journalist- og forfatterpriser.

Bli kjent med mennesker

For Damsgård handler det om å snakke med mennesker – også som inngang til politikken, økonomien eller samfunnsforholdene i et land. Nøkkelen er ofte å bli kjent med folk. Tenk hvis du for eksempel har en venn i Syria, blir du ikke da straks mye mer interessert i å lære mer om landet? Derfor er det like viktig å fortelle historier fra krigs- eller katastrofeområder, også i tider da det ikke er akutt krise.

– Går du følelsesmessig inn i historiene?

– Jeg skal jo ikke ta så stor plass at jeg tar over fortellingene til intervjuobjektene mine. Jeg er journalist, men jeg er jo først og fremst et menneske. Derfor blir jeg naturligvis påvirket av det jeg ser og hører.

– Jeg forteller om verden for å gjøre den bedre, men jeg tror jo ikke lenger at mine reportasjer og historier endrer verden vesentlig. Det trodde jeg kanskje mer da jeg var ny. Men jeg håper jo at historiene mine bidrar til større forståelse om verden rundt oss, sa Puk Damsgård.

Skrekkeksemplet

Og tittelen på denne saken? «Anyone here been raped and speak English?» er tittelen på ei bok av  krigsreporter Edward Behr. Han skal ha overhørt at spørsmålet ble ropt til en gruppe mennesker som overlevde en dramatisk hendelse under krigen i Kongo i 1964.

Det blir brukt som et skrekkeksempel i journalistutdanning over hele verden.