Artikkelen er mer enn ett år gammel

Kritiserer Ukrainas nye medielov

Ukrainske journalistorganisasjoner slår alarm; Den nye medieloven signert av president Zelensky truer mediefriheten. Norsk Journalistlag støtter kritikken.

Den 29. desember undertegnet president Volodymyr Zelensky en lov som utvider myndighetenes makt over nyhetsmediene i landet.

De to fagforeningene for ukrainske journalister, NUJU og IMTUU, er sterkt kritiske til den nye loven. Ukrainske myndigheter får større kontroll over mediene gjennom det statlige kontrollorganet National Television and Radio Broadcasting Council (NTRBC). Medlemmene i NTRBC er politisk utnevnt. Rådet har tilsyn med trykte medier og nettaviser, i tillegg til TV, radio og sosiale medier. Den nye loven gir NTRBC myndighet til å bøtelegge medier, tilbakekalle lisensene deres og midlertidig blokkere enkelt publikasjoner i inntil to uker uten rettsavgjørelse, ifølge nyhetsbyrået AFP.

NUJU-president Sergiy Tomilenko hilser velkommen moderniseringen av ukrainsk medielovgivning. Men han etterlyser en dialog med mediebransjen når nye regler skal innføres.

– Tidligere har ukrainske journalister alltid vært en drivkraft bak nye medielover, fordi de har hatt som mål å beskytte ytringsfriheten og journalistyrket. Den nye loven tar sikte på å styrke statlig kontroll av mediene, påpeker han.

 

NJ støtter kritikken

Norsk Journalistlag støtter sine ukrainske søsterorganisasjoner i kritikken. NJ-leder Dag Idar Tryggestad understreker at europeiske journalisters solidaritet med Ukraina står fast.

– Men dette må ikke hindre oss i å kritisere lover som truer pressefriheten og borgernes rett til tilgang til troverdig og uavhengig informasjon, sier Tryggestad.

Både den europeiske og den internasjonale journalistføderasjonen (EFJ og IFJ) er kritiske. De ber den ukrainske regjeringen endre medieloven.

– Et statlig organ med slike sanksjonsmyndigheter, uten engang å gå gjennom en domstol, kan ikke være under full kontroll av regjeringen, sier EFJ-president Maja Sever.

Hun ber EU-kommisjonen og Europarådet å jobbe for at ukrainske myndigheter går i dialog med journalistorganisasjonene for å få omgjort bestemmelsene.

 

Vanskeliggjør integreringen

– Vi ser at ukrainske tjenestemenn har lansert en kampanje for å diskreditere dem som konstruktivt kritiserer visse bestemmelser i loven. I stedet burde de jobbe sammen med medieorganisasjonene, sier IMTUU-president Serhiy Shturkhetskyy.

Han mener at det er grunn til å frykte at de ukrainske myndighetene vil erklære dem som er uenige med dem for å være fiender av landet eller utenlandske agenter. Slik statlig og politisk regulering av mediene står i total motsetning til det ukrainske samfunnets ønske om europeisk integrering.