Artikkelen er mer enn ett år gammel

Kongsbergsak fikk Journalistprisen i Buskerud

Jenny Ulstein i Laagendalsposten og Arild R. Hansen i Drammens Tidende vant Journalistprisen i Buskerud 2022 for deres artikler om Espen Andersen Bråthen, etter at han drepte fem personer i Kongsberg 13. oktober 2021.

De stilte spørsmålet «Burde drapsmannen ha vært stoppet tidligere?».

Journalist- og fotoprisene for 2022 ble delt ut under Norsk Journalistlag Buskeruds prisfest på Pigen i Drammen fredag kveld. Rundt 40 journalister fra hele fylket deltok på arrangementet.

Juryen skriver i sin begrunnelse at journalistene i Laagendalsposten og Drammens Tidende ble værende da de store, nasjonale mediehusene mente seg ferdige med saken. – På en systematisk og nitidig måte gransket de livet til den snille gutten som ble massedrapsmann. Hendelsene 13. oktober 2021 var en katastrofe for alle involverte. Laagendalsposten og Drammens Tidende har gjort en glitrende jobb i å avdekke hvordan det kunne skje og ansvarlig gjøre slik at det ikke skjer igjen, skriver juryen i sin begrunnelse.

Gjennom en rekke artikler der journalistene har snakket med blant andre helsevesen, politi og tidligere klassekamerater, samt søkt i tidligere dommer og kjennelser, funnet ut at viktig informasjon om Bråthens psykiske helse ikke ble delt mellom etatene. Mange involverte har gitt taushetsplikten skylden for dette.

I tillegg har det blitt delt ut diplomer i følgende kategorier:

Beste featuresak: Sammen til siste slutt av Camilla Øvrebø Ondrckova i Drammens Tidende

Pris for Godt språk: Misbrukt av treneren av Tuva Skei Tønset i NRK

Åpen klasse: Pappaen min, av Linn Kristin Djønne i Laagendalsposten.

Årets snakkis: Hallingmålet døyr sakte av Harald Reitan i Hallingdølen.

 

Juryen til Norsk Journalistlag Buskeruds Journalistpris for 2022 har bestått av Audun Solberg, redaktør for papir og forlag i Aftenposten, Ole Rolfsrud, journalist i NRK og Ingvill Drægni, journalist i TV2.

 

Anna Husebye tok årets bilde

Fotoprisen 2022 tildeles Anna Husebye i Hallingdølen for bildet Hallingkast. – Et bra actionbilde, skriver juryen i sin begrunnelse.

Årets bilde: “Hallingkast” av Anna Huseby i Hallingdølen.

 

I fotokategorien har det blitt delt ut diplomer i følgende kategorier:

Beste videoreportasje: Vibekes mamma av Caroline Bækkelund Hauge og Tordis Gauteplass i NRK.

Beste nyhetsbilde: Bilbrann av Ragnar Hilde i Hallingdølen.

Beste portrett: Kåre Bergo, av Ragnar Hilde, Hallingdølen.

Beste sportsbilde: Idrettsdraumen Johnas av Elias Dahlen, Hallingdølen.

Juryen til fotoprisen har i år bestått av fotografene Tor Lindseth, Werner Juvik og Jørn Grønlund.

 

Årets talenter

Ninni Bjørlo Lærum og Joakim Viland i Drammens Tidende fikk utmerkelsen årets talent.

Bakgrunnen er at disse to sommervikarene imponerte ledelsen i Drammens Tidende stort da de utviste et driv og et engasjement langt utover det som forventes av ferske journalister.

I tillegg til å skrive om stort og smått, landet disse to et avsløringsprosjekt i løpet av sommermånedene de jobbet i avisen, da de kartla hvordan trossamfunn i drammensregionen stiller seg til homofili og skeive.

 

Hedersprisen ble i år tildelt Lars Johnsen i Drammens Tidende.

Juryen beskriver ham som en raus, engasjert og humørfylt kollega.

– I flere perioder på til sammen 10 år har han ledet lokallaget. Han har selvsagt også tatt på seg det aller mest krevende tillitsvervet man kan ha, uansett arbeidsgiver, nemlig som klubbleder. Og han har stilt opp med sin kunnskap innen økonomijournalistikk og holdt kurs for kolleger fra hele landet, skriver juryen i sin begrunnelse.

Hederspris til hedersmann: Lars Johnsen. (Foto: Bente Elmung)