Artikkelen er mer enn ett år gammel

Sommervikarens vaktbikkje: Studenter på opplæring hos NJ

I sommer skal tillitsvalgte fra NJ Student reise landet rundt og besøke redaksjoner i prosjektet "Sommervikarens vaktbikkje". Denne uken fikk de opplæring hos Norsk Journalistlag.

– Vi skal ta tempen på sommervikarene, forteller prosjektleder Iver Daaland Åse.

Torsdag og fredag denne uken deltok han og de fire andre tillitsvalgte som er med i prosjektet på opplæring i temaer som kan bli aktuelle under rundreisen.

Les mer om prosjektet her: NJ lager sommerpatrulje (journalisten.no)

– Vi har lært litt om hva en fagforening er. Selv om vi vet hva det går i, fikk vi definert det svart på hvitt. Vi har også prøvd å verve hverandre for å se hva som funker og ikke funker, sier Malin Askevold Helle.

– Så har vi lært om hvilke motargumenter vi skal ha hvis noen er litt skeptiske. Vi har også lært om arbeidskontrakter, arbeidstider og lønn, sier Stine Grøtting.

Nyttig opplæring

De fem tillitsvalgte fra NJ Student skal på rundreise de neste to ukene. De skal besøke redaksjoner av ulike størrelser, fra de store mediehusene til små lokalaviser, i hele landet. Opplæringen har vært nyttig, mener de.

– Man blir mer opplyst over hva som skal være i en kontrakt og hvem man skal kontakte hvis man trenger hjelp. Vi lærte at det er viktig å kontakte tillitsvalgte, sier Sona Sillah.

Skal se om de har det bra

– Vi vil være en trygghet for de som har sommervikariat. Vi skal se om de har kontrakt, om de har det bra og hvordan de ser for seg medias framtid. Og vi skal også spre informasjon om Norsk Journalistlag og sette fokus på hvor viktig det er å ha en fagforening i ryggen, sier Helle.

– Når man er sommervikar, så er man ny i bransjen. Det å vite hvilke rettigheter en har, kan gi en trygghet, sier Sillah.

Prosjektet varer 18.–28. juni. Følg studentene på reisen på deres Instagramkonto