Vant frem i opphavsrettssak

NJ-medlemmer vant frem mot Bodø Nu i tingretten. – Vi er fornøyde, sier NJ-advokat Mads Backer-Owe.

De to studentene Marie Staberg og Embla Victoria Rosted Lillegaard tok tidligere i høst avisa Bodø Nu til tingretten for brudd på opphavsretten. Saken ble ført av NJ-advokatene Mads Backer-Owe og Vibeke Lærum og endte i dag med seier til studentene. Bodø Publishing er dømt til å betale erstatning på 5000 kroner til hver av dem, samt saksomkostninger.

Brudd på sitatretten

Saken gjelder en podcast studentene har laget der de har intervjuet en innsatt ved et høysikkerhetsfengsel. Cirka en uke etter at podcasten var publisert, oppdaget de ved en tilfeldighet at Bodø Nu hadde laget en artikkel basert på podcasten. Norsk Journalistlag hevdet i retten at artikkelen i for stor grad kopierte podcastens ord, uttrykk og fortellergrep. Det sa retten seg enig i.

– Vi er fornøyde med at retten mener dette ikke er innenfor sitatretten, og at måten Bodø Nu har gjengitt podcasten i sin artikkel overskrider grensen for å tilegne seg frukter av andres arbeid, sier NJ-advokat Mads Backer-Owe.

Retten skriver:

Retten har likevel kommet til at artikkelen har for store likhetstrekk med den opprinnelige saken. Dette da hele artikkelen, med unntak av innledningen, bygger på å gjengi stoff fra fortellerstemmen og svarene som «Mads» har gitt i podcasten. I artikkelen er sitater blandet sammen med referat fra fortellerstemmen, og det er lagt inn sitater som angivelig skal være «Mads» uttalelser. Selv om teksten i artikkelen er noe omskrevet, og rekkefølgen er endret, sammenliknet med podcastens oppbygging, er teksten lett gjenkjennelig. Ord og uttrykk i podcasten går også igjen i artikkelen slik at man gjenkjenner formuleringer.

Manglet kreditering

Bodø Nu utelot videre å legge inn hyperlenke til Fengselspodden, som var der podcasten ble publisert. Først etter at studentene hadde tatt kontakt med avisa og NJs advokat tok ut stevning, ble lenken lagt til. Dette mente retten ikke var bra nok.

– Vi mener det var viktig å vinne frem på at krediteringen ikke var i overenstemmelse med god skikk. Det er en grunnleggende rettighet for opphaver å bli tilstrekkelig kreditert.

Berømmer studentene

NJ-leder Dag Idar Tryggestad berømmer de to studentene for å ta saken til retten.

–  Det krever mot når to studenter på vei inn i arbeidslivet velger å ta ut stevning mot et medieselskap. Men her var det helt nødvendig, og nå har de vunnet frem. Denne saken endrer ikke hverdagen eller praksisen for mediehus flest, men viser at det ikke er anledning til å forsyne seg av andres arbeid uten å betale for det, sier Tryggestad.