NJ unngikk WBD-streik i tolvte time

Etter gjentatte appeller og kontakt med toppledelsen i Stockholm, unngikk man NJ-streik i Discovery Warner Bros (WBD).

Bakgrunnen var et lønnsdiktat på 3 % som bedriften lenge ikke var villig til å rikke seg av flekken på. Påvisning av en lønnsutvikling i Norge som var betydelig høyere, møtte døve ører. Etter en appell til de svenske Skandinavia-sjefene, og stor fare for streik, reddet man i land en justering som var tilstrekkelig til at streikevåpenet ble lagt til side for denne gang.

Den litt eksotiske bakgrunnen i dette oppgjøret er at WBDs skandinaviske selskaper leverer store overskudd, men morselskapet er sterkt tynget av gjeld, etter å ha kjøpt opp det betydelig større Warner Bros. Det er muligens ingen dårlig investering, men har på den annen side tøyet selskapets økonomiske muskler til det ytterste.

Selskapet opptrådte ryddig og profesjonelt ved forhandlingene i fjor, men i år møtte vi en tverr og lite konstruktiv motpart – mest sannsynlig etter pålegg fra en internasjonal gruppe som styrer selskapets lønnspolitikk, uten særlige hensyn til lokale forhold. Uansett årsak, er det NJs håp at hele organisasjonen vil forholde seg til norske forhandlinger på norske premisser når neste runde forhandlinger skal gjennomføres.