Minstesatser for frilansere

NJs veiledende satser for frilansere endres til minstesatser.

Det ble annonsert på et pressemøte denne uken.

– Å få på plass minstesatser er bare et av mange virkemiddel vi gjør for å sette frilansjournalistene i stand til å bedre å forhandle honorar for oppdragene de tar på seg, sier lederen i NJ Frilans, Audun Hasvik, og får støtte av NJ-leder Dag Idar Tryggestad.

– Minstesatser for frilansere er noe jeg har ment vi skulle ha fått for lenge siden. Dette håper jeg vil være med å sikre at frilansere honoreres anstendig og noe redaktøren nå må forholde seg, når toppledelsen kommer med sine budsjetter. Redaktørene må erkjenne at fleksibilitet koster, sier Tryggestad. 

Bra for hele bransjen

NJ-advokat Vibeke Lærum, som har bistått flere frilansere som ikke blir honorert anstendig, mener at hele bransjen er tjent med innføring av minstesatser.

– Underbetalte frilansere svekker lønnsnivået i hele mediebransjen, forteller hun og legger til:

– Honoreres frilansere slik de burde, bidrar det til et godt lønnsnivå for ansatte journalister og er med på å sikre rekrutteringen til bransjen. Når vi jobber for anstendige frilanshonorarer, handler det altså om å se det store bildet, sier Lærum.

Men, sier Hasvik, dette alene endrer ikke honorarpraksisen sånn uten videre. 

– Vi er fortsatt helt avhengig av at folk står sammen, for at vi skal utnytte mulighetsrommet som ligger i at vi nå kan forhandle kollektiv på vegne av ikke ansatte journalister.

Se minstesatsene her