NJ har, sammen med Presseforbundet og Redaktørforeningen, sendt inn et svært kritisk høringssvar til hvordan registeret over reelle rettighetshavere bør bygges opp.
Forslaget går ut på å endre fra at «enhver» skal ha tilgang, til at kun offentlige myndigheter og rapporteringspliktige etter hvitvaskingsloven skal gis rett til innsyn.
Avgjørende for kritisk journalistikk
«For mediene vil dette svekke muligheten til journalistikk som viser frem og avdekker skjult eierskap, økonomiske bindinger, kriminalitet og hvitvasking», skriver organisasjonene, og mener at forslaget både strider med EU-domstolens og EU-parlamentets krav til et slikt register.
– Informasjon om eierforhold i selskaper er helt avgjørende for de journalistene som ønsker å sette et kritisk søkelys på nærings- og finanslivet, sier NJ-advokat Ina Lindahl Nyrud, og viser til at det har vært politisk enighet om å etablere et offentlig eierskapsregister siden 2015.
Mener registeret skal være tilgjengelig for flere
Professor Annette Alstadsæter viser til Danmark og Sverige i DN-innlegget Register over reelle eiere må åpnes nå, og mener forslaget vil ta Norge i motsatt retning.
Både presseorganisasjonene og Alstadsæter foreslår at registeret også skal være tilgjengelig for blant annet redaktørstyrte journalistiske medier.
23. januar fulgte presseorganisasjonene opp med et debattinnlegg i Dagens Næringsliv, der vi blant annet skrev:
“Når det siden 2015 har vært bred politisk enighet om at et register over reelle rettighetshavere både er ønskelig og nødvendig, gir det lite mening å vanskeliggjøre norsk journalistikk som kan avdekke korrupsjon, skjult eierskap eller økonomiske bindinger.”