– Kollektive forhandlinger er viktige fordi frilansere har en svak forhandlingsposisjon. Det henger dårlig sammen med at frilansere bidrar med mye av det redaksjonelle stoffet til norske mediebedriftene. Det er verdt å merke seg at underbetalingen av frilansere er med på å holde lønnsnivået for fast ansatte journalister nede, fordi tilgangen på billige tjenester svekker lønnsutviklingen for ansatte journalister, sier lederen i NJ Frilans Audun Hasvik.
– Derfor må det bli en slutt på å ha en underbetalt journalistklasse, slår han fast.
NJ Frilans er fornøyd med responsen.
– EU-kommisjonen bekreftet at NJ Frilans kan forhandle kollektivt på vegne av sine medlemmer, og at slike forhandlinger går klar av forbudet mot prissamarbeid, sier NJ-advokat Vibeke Lærum.
Lærum var med styret i NJ Frilans til Brussel.
Ikke råd til pensjon
Styret i NJ Frilans besøkte også European Trade Union confederation (ETUC) og Freelance Experts’ Group (FREG) som er en del av the European Federation of Journalists (EFJ). Det er mange felles problemstillinger og viktig arbeid for å sikre anstendige honorarer til frilansere.
– Undersøkelser i EU viser at mange oppdragstakere har så lave honorarer at de ikke har råd til pensjonssparing. Denne gruppen risikerer dermed å belaste sosialhjelpsbudsjettene i fremtiden. For å hindre en slik utvikling er det viktig med kollektiv forhandlingsrett, sier Lærum.