NJ forlenger støtten til assistentstilling i Ukrainia

NJ dekker kostnader til en assistentstilling i det ukrainske journalistforbundet NUJU i seks nye måneder.

Ukrainas journalistforbund NUJU har siden angrepet på landet for to år siden jobbet døgnet rundt for å gjøre journalistene så trygge som mulig, og bidratt til at mange av mediene fortsatt kommer ut. Arbeidet har vært avhengig av støtte fra søsterforbund og organisasjoner utenfra. NJ har bidratt på en rekke ulike måter, og har nå forlenget betalingen for en prosjektstilling i NUJU for nye seks måneder.

Les også: NJ finansierer stilling i ukrainsk journalistforbund

Seks solidaritetssentre

Den internasjonale støtten, også fra Norge, har først og fremst gått til etableringen av solidaritetssentre for medlemmer og tilreisende reportere i seks byer rundt om i landet, og til sikkerhetsutstyr og tekniske arbeidsredskaper til ukrainske journalister.

For å drive sentrene – der journalister kan hvile, redigere og sende stoff, låne sikkerhetsutstyr, lade laptoper og mobiler, og ikke minst delta på ulike kurs – må det medarbeidere til. Mye frivillig arbeid blir lagt ned, men noen heltidsstillinger trengs også.

De to lederne for NUJU, Sergiy og Lena som besøkte NJs landsmøte i fjor, reiser stadig på kryss og tvers i landet for å holde møter, besøke medier og administrere kurs for medlemmene på solidaritetssentrene.

Prosjektstilling betalt av NJ

Gjennom sentrene deler NUJU ut krisestøtte, sørger for teknisk utstyr til medlemmene, gir juridiske råd og hjelper med akkreditering til ukrainske og internasjonale journalister som vil til fronten.

Ved hjelp av støtten fra de innsamlede midlene fra NJs medlemmer og klubber, og fra NJs Solidaritetsfond, har NUJU kunnet leie inn assistenter til forbundet siden i fjor høst. Nå har NJ besluttet å forlenge dette bidraget med seks nye måneder, fram til sommeren. Derfor sendte vi litt over 60.000 kroner sørøstover i forrige uke.

Les også: Krisehjelp fra journalist til journalist

69 drepte journalister

Siden februar 2022 er 15 ukrainske journalister drept på jobb. I tillegg er ni journalister og mediearbeidere blant de sivile ofrene, og 45 journalister som ble mobilisert til forsvaret har blitt drept ved fronten.