Økt fart i solidaritetsarbeidet, men uro preget årsmøtet i EFJ

Urolighetene etter at NJ og flere andre journalistforbund meldte seg ut av IFJ i fjor preget årsmøtet i den europeiske føderasjonen (EFJ). Samtidig fortsetter NJs internasjonale arbeid med full styrke.

Årsmøtet i EFJ ble arrangert i Pristina i Kosovo 23.-24. mai 2024.

– Det er viktig å vise at uenigheten med den politiske ledelsen i IFJ ikke går ut over det internasjonale solidaritetsarbeidet vårt. Arbeidet har fortsatt med full styrke, og har faktisk øket. Samtidig er samarbeidet med den europeiske føderasjonen EFJ godt og fortsetter med det. Derfor er vi til stede på EFJs årsmøte også i år, sier NJ-leder Dag Idar Tryggestad,

Norsk Journalistlag meldte seg ut av IFJ, den internasjonale journalistføderasjonen i fjor etter mange års forsøk på å endre organisasjonen i åpen og demokratisk retning. Journalistforbundene i Finland, Danmark, Island, Tyskland (DJV), Belgia og Sveits har også meldt seg ut. Flere andre journalistforbund som Nederland og Østerrike, teller på knappene om de også skal forlate IFJ.

Urolighetene har også skapt krøll mellom EFJ og IFJ.

Bredt samarbeid

– Vi samarbeider fortsatt med de regionale sekretariatene i IFJ både i Afrika, Asia og Midtøsten for å gjennomføre prosjektene våre. Og så har vi naturlig nok jobbet mye for våre kolleger som er rammet av krigene i Ukraina og Gaza, sier Eva Stabell, som er ansvarlig for NJs internasjonale arbeid.

Treg prosess

NJ er fortsatt i dialog med IFJ, men prosessen går tregt.

– Ballen ligger nå hos dem og vi venter både på viljen til endring og de konkrete tiltakene som skal gjøre det mulig for oss og de andre journalistforbundene å komme tilbake. Det er langt fram med dagens politiske ledelse i IFJ, sier NJ-leder Dag Idar Tryggestad.

NJ-leder Dag Idar Tryggestad, internasjonalt ansvarlig Eva Stabell og avdelingsleder Espen Brynsrud var NJs utsendte på EFJ-årsmøtet.

Internasjonalt ansvarlig Eva Stabell på talerstolen i Pristina.