– Vi trenger bedre seniorpolitikk og lavere sykefravær

Både mediebransjen og andre har slitt med å få tak i folk, selv om bildet varierer noe.  – Bedre seniorpolitikk og lavere sykefravær ville hjulpet, mener statistikksjef Ulf Andersen i NAV.

– Det har vært krevende å få tak i folk de siste åra. Dette kommer til å vedvare. Vi trenger flere folk i arbeid, fortalte Andersen til klubbledersamlingen i NJ i NRK på Støtvig Hotell på Larkollen. Tittelen på innlegget var «Arbeidsmarkedet på vippepunktet?».

– Sykefraværet må ned, folk må stå lengre i jobb, og vi man redusere antall i utenforskap: Dette er enormt lønnsomt for samfunnet (og for hver enkelt), mente statistikksjefen.

Verdens sykeste folkeslag

Andersens hovedbekymring er det høye sykefraværet. Det totale sykefraværet i Norge økte gjennom 2023 og nådde et historisk høyt nivå på 7 prosent. Nivået ser ut til å ha etablert seg på et markert høyere nivå nå, sammenliknet med tiden før pandemien.

– Vi er verdens sykeste folkeslag. Sykefraværet i Norge markert høyere enn i våre naboland. Det er enormt mye å hente ved å redusere sykefraværet. Det kan gjøres uten å legge hele byrden på arbeidstakeren med karensdager og liknende, sa Andersen.

– Sykefraværet er bekymringsfullt fordi vi vet at lange sykefravær kan lede til uføretrygd. Det er 369 000 uføretrygdede i Norge, fortsatte han.

Høyt utenforskap

1 av 5 i yrkesaktiv alder står på utsiden av arbeidslivet i Norge. Halvparten av kommunene får nedgang i den yrkesaktive delen av befolkningen fra mot 2035. Vi må ikke gi dem opp, men i stedet se på mange av disse som en arbeidskraftreserve.

Stå lengre i jobb

Et annet problem er at avgangsalderen fra arbeidslivet er tidlig, Folk slutter å jobbe for tidlig.

– Vi må tenke seniorpolitikk, sa Andersen.

– Spørsmålet til godt voksne arbeidstakere må ikke være: «Når skal du gå av?» Det burde være: «Hva kan vi gjøre for å beholde deg et år ekstra?», mente statistikksjefen.