Samhold og nettverk for eksil-journalister i Kairo

17 kvinnelige sudanske journalister fikk opplæring i sikkerhet, rettigheter og førstehjelp på kurs i Kairo. Kurset ble finansiert av NJs internasjonale prosjekter.

En kursdeltaker ble skutt og såret, en mor fortalte at datteren ble kidnappet. En annen ble truet digitalt etter å ha publisert sensitiv informasjon – og personer som utga seg for å være Sudans sikkerhetspoliti prøvde å kidnappe barna hennes fra skolen.

Ikke helt de samme meldingene som fra NJs medlemmer på kurs her hjemme. Men nå er vi i Egypts hovedstad Kairo. Og det er våre internasjonale prosjekters beste kursledere som har samlet 17 kvinnelige sudanske journalister til kurs i sikkerhet, rettigheter, traumebearbeiding og førstehjelp. Lokalene er leid fra Røde Halvmåne, og kurset er betalt av NJs internasjonale prosjekter.

Journalistene delte opplevelser de har hatt under krigen i Sudan før de flyktet. De har måttet forlate journalistjobben, hjem og familie. Mange har mistet dokumenter og ID. Og de er spesielt sårbare som journalister, kvinner og mødre.

Ivrige deltakere

Kurslederne Noha og Cherine var ganske overrasket da de kom for å starte workshopen halv ni. Det viste seg at de fleste deltakerne alt hadde vært der i halvannen time.

– De har aldri hatt tilgang på kurs, og de deltok ivrig i alle aktivitetene de to dagene kurset varte, forteller Noha.

– Det var mye følelser. Gråt, men også latter, allsang og god stemning, sier hun.

Kursleder Cherine underviser på arabisk i pressevest fra Norsk Journalistlag.

Opplært av NJ

Noha og Cherine deltok på NJs såkalte Training of Trainers-kurs på arabisk i Tunisia i 2018, for å ha best mulig grunnlag for å organisere workshops i sikkerhet og likestilling for sine kvinnelige kolleger i hjemlandet. Siden har de arrangert tallrike workshops i Egypt, finansiert av NJs prosjekter.

Nå har 17 nye journalister fått hjelp til å danne nettverk og støttegruppe i Kairo, delt erfaringer og også fått kunnskap om psykologisk og digital sikkerhet.

Gazajournalister måtte melde avbud

Tre kvinnelige journalister som har flyktet fra Gaza, var også påmeldt på kurset i forrige uke. Men de måtte melde avbud på grunn av bombeangrep på en flyktningleir i Gaza kvelden før, der alle tre mistet familiemedlemmer.