Ny datadelingslov: Vil bidra til et mer åpent samfunn

Viderebruksutvalget, der NJ-advokat Ina Lindahl Nyrud har representert mediebransjen, leverte i går til digitaliseringsminister Karianne Tung forslag til en ny datadelingslov. – Vil gi journalister bedre innsikt.

Loven skal stille minimumskrav til hvordan offentlige virksomheter skal gjøre data åpent tilgjengelig, slik at de kan brukes i nye sammenhenger, typisk i journalistikken.

– Når utvalget i tillegg stiller krav i loven om at offentlige virksomheter må publisere oversikter over metadata, vil dette gi journalister en langt bedre innsikt i premissene for de beslutningene forvaltningen fatter, sier Nyrud.

Hun tilhører den delen av utvalget som i tillegg foreslår at loven skal stille krav om at offentlige virksomheter ved anskaffelser og ved design av egne systemer, skal sørge for løsninger som letter deling av data for økt viderebruk.

Går lengre enn EU

EU har laget en forpliktende liste over såkalte høyverdige datasett, som er offentlig data som anses for å være av særlig stor verdi for samfunnet, for eksempel eierskapsinformasjon og geodata.

For slike typer data stilles det enda høyere krav gjennom aktiv tilgjengeliggjøring, og disse reglene foreslår inn i loven.

– Men lovutvalget går enda lengre enn EU, sier Nyrud.

– Vi foreslår et bredt sammensatt prioriteringsråd med blant annet representanter fra media, som skal gi råd til regjeringen om ytterligere data som skal gjøres aktivt tilgjengelig. Dette vil bidra til et mer åpent samfunn.

Les NOU-en her