Arbeidsretten har slått fast at saklige meninger skal møtes med saklige argumenter, ikke sanksjoner og straff. Likevel opplever mange å bli «kalt inn på teppet» hvis de ytrer seg i det offentlige om forhold på egen arbeidsplass.
– En tillitsvalgt har rett til å kritisere arbeidsplassen sin. Det er likevel ikke sikkert at det er lurt å gjøre. Men uansett har ofte publikum flest interesse av å få innblikk i interne diskusjoner, sa LOs førstesekretær Julie Lødrup da Fafo arrangerte «Ubehagelige ytringer – ytringsrom i bedrifter og fagbevegelse» under Arendalsuka 2024. Lødrup møttte direktør for Arbeidsliv i NHO Nina Melsom til samtale.
– Hvordan vi gjør det er viktig. Kanskje er det lurt ta det internt først, mente Melsom.
Trenger dilemmatrening
Nå skal LO og NHO sammen lage en veiledning om ansattes ytringsfrihet. Målet er å bedre ytringskulturen. Praksisen er vanskelig, og dilemmatrening blir viktig. Vi må øve oss på uenighet, mente Melsom og Lødrup.
Norsk Journalistlag har kommet med innspill. Vi er spente på hva LO og NHO kommer fram til her.
– Det ikke er farlig å være uenige. Det som er farlig er å legge lokk på kritikkverdige forhold, og vente til at problemer blir store og alvorlige, sier Norsk Journalistlags nestleder Hege Fagerheim.
Gjelder mediebransjen også
Høsten 2023 kartla Norsk Journalistlag klimaet for ytringsfriheten til de ansatte i norske kommuner. Mange arbeidstakere kvier seg for å delta i det offentlige ordskiftet i kraft av sin stilling. Ytringsrommet oppleves trangere enn arbeidslivets regler tilsier. NJs andre undersøkelser gir grunn til å slå fast at denne utfordringen også gjelder i privat næringsliv. Mediebransjen er ikke noe unntak.
– Når arbeidstakerne legger for mye bånd på seg i det offentlige rom, går vi glipp av kunnskap og perspektiver som kunne bidratt til en mer opplyst offentlig debatt og meningsbærende journalistikk, sier Fagerheim.
– Må tørre å stå fram
Ytringsfriheten har sterk beskyttelse – også i arbeidslivet.
– Noen må tørre å stå fram for at det skal få satt søkelys på problemstillinger. Uenigheter må imøtegås med motytringer, ikke straff og sanksjoner. Vi må være trygge på at det er greit å stå i uenigheten, mente Lødrup i samtalen med Melsom.
LOs førstesekretær Julie Lødrup (t.h.) møtte direktør for Arbeidsliv i NHO Nina Melsom til samtale på Fafo-båten MS Lofoten under Arendalsuka 2024. Foto: Espen Brynsrud.