– Jeg frykter at krigen vil vare lenge, og at vi ikke har verdens oppmerksomhet lengre framover. Palestinerne føler seg enda mer alene, mens drepingen i Gaza fortsetter som før, sa Zraya i samtale med NRKs Sidsel Wold. NRK-reporteren satt på scenen i Bergen, mens Samy Zraya ble vist på storskjerm.
180 journalister er drept i Gaza siden Israel gikk til krig etter det brutale Hamas-angrepet i Israel 7. oktober i fjor. Ifølge FN er Gaza-krigen dermed den mest dødelige og farlige konflikten for journalister i moderne tid. Til sammenlikning viser tall fra Reportere Uten Grenser at 63 journalister ble drept i Vietnamkrigen over en 20-year periode fram til 1975.
Israelerne har i mange tilfeller også målrettet gått etter å drepe journalister. Blå pressevester og -hjelmer er ikke lenger en beskyttelse, men et mål.
– Slipp inn utenlandske journalister
– Israelske myndigheter og soldater mener at vi palestinske journalister tar stilling og er forutinntatte bare i kraft av at vi er palestinske. Men det er ingen grunn til å fordreie virkeligheten. Virkeligheten er forferdelig og grusom nok som den er, sa Samy Zraya.
– Og hvis de ikke stoler på oss, hvorfor ikke slippe inn utenlandske journalister? Utenlandske journalister burde i alle fall slippe beskyldningene om å være partiske.
Ingen sikre steder i Gaza
Zraya har jobbet 32 år som journalist og har dekket en rekke kriger i Midtøsten. Han fortalte at forholdene hverken for journalister eller palestinere flest har vært så ille som nå.
Han og familien har måttet evakuere 16 ganger i løpet av året som krigen har pågått. Det har vært en daglig kamp å skaffe mat og vann til barna og familien. Det er farlig overalt. Det finnes ikke noen sikre steder, til konferansedeltakerne på Hauststormen.
Les også: