Artikkelen er mer enn ett år gammel

3. mai: En dag for å bry seg om kolleger

- Takk til alle forfattere og journalister i Norge for den sterke støtten og solidariteten som varmet meg mens jeg var i fengsel, skriver journalist og forfatter Asli Erdogan etter å ha sluppet ut fra tyrkisk fengsel. En påminnelse på Pressefrihetens dag om hvor viktig det er å engasjere seg.

Uten internasjonal oppmerksomhet og støtte tror hun at hun fortsatt ville ha sittet innesperret. Men i dag er 145 av hennes – og våre – kolleger fortsatt i fengsel.

Pressefrihetens dag

Onsdag 3. mai markeres Pressefrihetens dag i FN og av pressefrihetsorganisasjoner og journalistforbund verden over. Også i Europa sliter journalister med å få bruke den mediefriheten de etter FNs og Europas menneskerettigheter har krav på.

Spesielt hos vår NATO-allierte nasjon Tyrkia har forholdene gått fra dårlige til katastrofale i løpet av det siste året. Derfor har også NJ engasjert seg på ulike måter for tyrkiske kolleger som slåss for ytringsfrihet, for at uavhengige medier skal overleve, for jobbene sine i journalistikken og for journalister i fengsel og i eksil.  

Sammen med blant andre Norsk Pen, Pen Internasjonal og Article 19 deltok NJ sist høst i en solidaritets- og fakta-innsamlingsreise til Istanbul, der vi besøkte journalistforbundene og ulike medier.

Da var nesten 100 journalister fengslet under de innførte unntakslovene etter kuppforsøket sist sommer, over 100 medier var stengt, redaktører og journalister var reist i eksil og mange tusen journalister sto uten jobb. I dag er tallet på fengslede journalister 145.

– Før traff vi hverandre på kafeene, nå ses vi i rettssalene og i fengslene, fortalte en journalist.  

Slo til i ly av unntakslovene

En av dem som ble fengslet i august i fjor sammen med 22 kolleger i den kurdiske avisa Özgur Gündem, var forfatteren og journalisten Asli Erdogan. Til tross for at kurdere aldri var mistenkt for å være innblandet i kuppforsøket, benyttet Tyrkias president med samme etternavn som Asli unntakslovene etter kuppforsøket til å stenge kurdiske medier og fengsle kurdiske journalister og redaktører.

Under besøket i Istanbul i høst var vi til stede under det første rettsmøtet for Asli og tre av hennes kolleger – der hele rettsprosessen for øvrig ble utsatt på ny.

Asli Erdogan slapp ut av fengsel 29. desember. Siktelsen mot henne står fortsatt, og hun risikerer inntil sju års fengsel.

Kolleger verden rundt protesterte mot fengslingen av Asli Erdogan – med krav om at hun, og alle fengslede journalister i Tyrkia – skulle løslates. I forrige uke sendte Asli et takkebrev gjennom Norsk Pen, til alle venner, kolleger og medlemmer. Brevet sier noe om hvor viktig solidaritetsarbeid er – og at vi som er privilegerte pressefrihets-nytere her hjemme, må fortsette å bry oss, reagere og aksjonere:

Brevet fra Asli

“I would like to express my deepest gratitude and sincere thanks to all Norwegian writers, publishers and journalists, all intellectuals for the great support and solidarity I warmly felt while I was in prison. Without the international attention and support, I believe, they were and still are intending to keep me unjustfully in that stone coffin until I was more or less dead, spiritually and perhaps actually too. I do not know the right words to thank people for my life, but I will try, probably keep trying rest of my life…

I THANK YOU ALL on behalf of all the writers who have been oppressed, brutally silenced, degraded, jailed. I THANK You all on behalf of the eternal victim, that I too temporarily represent.

Hoping to meet in person one day,

All the best

ASLI ERDOGAN”

Bekymret Europaråd

Én uke før årets 3. mai-markering stemte Europarådet for å gjenåpne overvåkingen av Tyrkias demokratiske institusjoner. Det er 13 år siden det skjedde sist. I den vedtatte resolusjonen fra forsamlingen i Europarådet heter det bl.a.:

“Når det gjelder mediefrihet og ytringsfrihet er forsamlingen foruroliget over de gjentatte bruddene på mediefrihet, det høye antallet journalister som i dag er fengslet, og presset som kritiske journalister blir utsatt for – noe som er uakseptabelt i et demokratisk samfunn.”

LES MER:  

NJ og Tyrkia

Nå kontrollerer Erdogan alle mediene