Artikkelen er mer enn ett år gammel

Speed-møte med Ingeborg Eliassen i Stavanger

I to og et halvt år har frilansjournalist Ingeborg Eliassen vært medlem i det internasjonale reporternettverket Investigate Europe, som driver grenseoverskridende samarbeid, «cross border journalism». Torsdag 21. februar ble det arrangert Speed-møte med henne i Stavanger Aftenblads lokaler.

Møtet kom i stand etter initiativ fra lokale NJ Frilans-medlemmer, og det var åpent for alle, både fast ansatte, studenter og frilansere. Et titalls journalister møtte fram for å høre mer om Investigate Europe og det de arbeider med.

Ingeborg Eliassen har sin bakgrunn fra nettopp Stavanger Aftenblad. I 2015 tok hun sluttpakke og startet som frilanser i Berlin, der hun året etter var med på å danne Investigate Europe. Under en kort, men innholdsrik seanse fortalte hun om deres metoder, samt hvordan de har fått på plass finansiering.

Sterkere – flinkere – bedre
I dag blir beslutninger som påvirker hverdagen vår ofte tatt helt andre steder i verden. Det kan være vanskelig å nøste opp sammenhengene hvis man jobber helt alene.  Dermed blir man sterkere, flinkere og bedre av å samarbeide med andre, som for eksempel har nærmere tilgang til konkrete kilder. Ofte må man krysse landegrenser for å komme til bunns i aktuelle saker.

Journalistikken er på alle måter grundig, derfor er det ofte en lang tidshorisont på de publiserte sakene. Noen husker kanskje Ingeborgs sak der utnyttelse av lastebilsjåfører førte til store oppslag i norsk media.

Investigate Europe er en gruppe på ni journalister fra åtte forskjellige land, som samarbeider på tvers av landegrenser. Ingeborg mener at dette også kan omsettes til lokale forhold, der det er behov for samarbeid på tvers av kommune eller fylkesgrenser. – Vi samarbeider daglig som om vi er en redaksjon, og felles for temaene er at de har felles europeisk interesse, sier hun.