– Det har vært viktig for oss å bruke god tid i denne prosessen for å forankre de beslutningene som nå er tatt. Selvsagt har dette vært krevende arbeid og spesielt vanskelig har det jo vært å forsøke og finne en god løsning for de fire lagene i nord, hvor ett av lagene har vært negative til sammenslåing mens ett av lagene har vært helt tydelige på at de ikke får til å drive arbeidet sitt videre uten sammenslåing, sier NJs nestleder Dag Idar Tryggestad, som har ledet prosjektet.
En prosess med sammenslåing i Hedmark og Oppland var ferdig allerede i høst og her ønsket lagene selv en sammenslåing til nye NJ Innlandet. De to lagene i Trøndelag har også anbefalt sammenslåing til et nytt, felles lag. Det var i juni 2017 at landsstyret vedtok å starte et pilotprosjekt som skulle se på samarbeid og/eller sammenslåing av lokallag og da startet arbeidet med en rekke møter med brei deltakelse fra de berørte lagene. Størst har diskusjonen vært i Nord, hvor det både er flest lag som slås sammen og hvor geografiske avstander er spesielt store.
– Her er det snakk om en hel region, med store avstander og nettopp derfor har det vært ekstra viktig å lytte til de innspill og bekymringer som har vært her. Det er også slik at her bor NJs medlemmer svært spredt og dette er blant områdene hvor vi har fått de tydeligste tilbakemeldingene om at det er vanskelig å lage aktivitet som samler mange nok av NJs medlemmer, forklarer NJs leder, Hege Iren Frantzen. Saken har vært behandlet på flere landsstyremøter og i november valgte vi å utsette saken og gå ekstra runder med lagene i Trøndelag og i Nord for å få til en modell som kunne fungere og som vi mener også tar hensyn til bekymringen fra styret i NJ Troms.
– Nå har prosjektgruppen kommet tilbake med forslag til hvordan vi kan sikre den gode aktiviteten som er lokalt i dag, og samtidig tror vi at dette gir bedre muligheter til mer aktivet i hele Nord-Norge og i Trøndelag, legger hun til.
Både Tryggestad og Frantzen vektlegger at det er nå den viktige jobben begynner med å sikre at dette gir den effekten vi ønsker og faktisk fører til mer aktivet. En del av dette arbeidet er å sikre effektive beslutningslinjer og en økonomisk struktur som minsker byråkratiet, hvor både NJs sekretariat og de berørte lagene må delta.
– Et av hovedmålene med disse sammenslåingene, er at vi skal få til mer aktivitet samtidig som vi bruker mindre tid på byråkrati og redusere belastningen på våre tillitsvalgte. Et viktig bidrag til det er også opprettelsen av arrangementsstillingen som vil være i drift fra 1. juni, sier Tryggestad.
I debatten i landsstyret ble det vektlagt at dette ikke er en prestisjesak, og at en evaluering er viktig og at landsstyret raskt er med på endringer dersom sammenslåingen ikke fungerer etter intensjonen.
– Det er også sånn at det er landsstyrets oppgave å hele tiden følge med på organisasjonen vår og foreslå endringer om vi ser at det er noe som kan gjøres på en annen måte. Ingen struktur i en organisasjon er hugget i stein og vi må både ta og tåle en diskusjon om hvordan organisasjonen vår er satt sammen. Det har vi fått tydelig tilbakemeldinger fra flere av de lagene som nå er sammenslått. Så er det slik at her var ikke lagene enige og landsstyret måtte ta et valg og valgte å gjøre dette nå fordi landsstyret tror at dette er den beste løsningen, selv om noen var uenig. Her var det derimot ikke en løsning for landsstyret å ikke gjøre noe, siden deler av organisasjonen også var tydelige på at det var kritisk for arbeidet vårt dersom vi ikke tok et valg, påpeker politisk ledelse.
Organisasjonen skal nå bruke nødvendig tid til å forberede opprettelsen av de nye lagene. Trolig skjer ikke det før rundt årsmøtetidspunktene til høsten.
Her kan du lese mer om prosjektet, og grunnlagsdokumentene for landsstyrets beslutning.