Artikkelen er mer enn ett år gammel

– Aldri opplevd så sterk inkludering

Oddrun Midtbø er inne i sin andre periode som leder av NJ Frilans. Bosatt i Sogndal og med mange jern i ilden blir det mye farting i en hverdag som frilanser. Nå ser hun fram til NJs landsmøte i slutten av måneden. Og i skriftlig kommunikasjon med Oddrun er hun oppmuntrende og avslutter gjerne med: – Stao Pao.

– Jeg har vært på flere landsmøter, men aldri opplevd så sterkt som nå at vi frilansere er en viktig og inkludert del av hele NJ-familien, sier hun. – Jeg gleder meg virkelig til landsmøtet og ser fram til å treffe kolleger fra hele landet. Det å møte andre tillitsvalgte som er opptatt av å gjøre arbeidsvilkåra for alle medlemmer av NJ best mulig, er en vitamininnsprøyting.

Landsmøtet arrangeres hvert andre år. Fornebu er stedet fra tirsdag 26. – torsdag 28. mars. – Jeg ser fram til å mingle, snakke om hvor viktig det er at redaksjonene støtter satsene våre, og framsnakke egne kandidater til landsstyret. Og ikke minst; involvere og være aktive i saker som ikke bare vedkommer oss frilansere. Det er viktig å heve blikket og også bry oss om andre kollegaer sine arbeidsvilkår.

– Jeg opplever stadig vekk at også andre enn frilansere løfter våre saker, det må vi bare applaudere og rose. På den måten får vi flere frampå for å støtte oss, noe som går begge veger.

Ni delegater fra NJ Frilans
Hun forteller videre at NJ Frilans har ni delegater til landsmøtet. – I tillegg sitter vår egen Toralf Sandåker i Landsstyret. Som leder er jeg opptatt av at vi skal dra i samme retning, og med så mange dyktige delegater synes jeg det er flott at det er flere som er synlige og frampå. Disse er, foruten meg selv: Brian Cliff Olguin, Anne-Lise Aakervik, Audun Hasvik, Lisbet Jære, Sindre Leganger, Kyrre Lien, Adrian Nielsen og Alf Bergin.

I dagene som kommer før man møtes på Fornebu, er det viktig for delegatene å gjøre sine forberedelser. – Jeg oppfordrer samtidig våre medlemmer å taste seg inn på nj.no. Fra forsiden går det en direkte link til landsmøtet og der ligger alle papirer tilgjengelig, sier Oddrun. Hun forteller også at landsmøtet blir streamet, så her kan alle følge med i det som skjer i det øverste organet for NJ. Meld gjerne fra til oss om det er noe dere vil vi skal være obs på. Vi er jo delegater på vegne av medlemmene våre, det skal vi aldri glemme.

Hun ønsker at det skal bli et landsmøte preget av at alle, faste som frilansere, er i samme båt. Og at ord som solidaritet skal bli mer brukt. – Da tenker jeg både internt i bransjen, blant medlemmer som ellers er konkurrenter, men også i forhold til kollegaer som har vært nødt til å flykte fra andre land og har havnet i eksil i Norge.

På spørsmål om hva som er den viktigste «kampsaken» for NJ-frilanserne på landsmøtet er hun klar i sin tale: – Jeg ser ikke for meg at vi har spesielle kampsaker som krever at vi forbereder oss til harde kamper. Hun henviser videre til at vi allerede har fått inn på tiltaksplanen av NJ skal arbeide for å få flere rammeavtaler for frilansere. – At LO Media også nå har undertegnet er helt fantastisk.

LO Media slutter seg til rammeavtalen

For noen dager siden offentliggjorde NJs valgkomité de 28 kandidatene som skal bekle de kommende to års landsstyre.

28 kandidater til nytt landsstyre

Tre av disse er frilansere. –  Vi har veldig gode kandidater i Brian Cliff Olguin, Audun Hasvik og Kyrre Lien.
Brian gjør en god jobb som nestleder og har siden han kom inn i styret i NJ Frilans vært synlig i kampen for å øke satsene og få oppdragsgivere til å bruke dem.
Audun er tvers gjennom et fagforeningsmenneske, forstår spillet og alltid på lag med de svakeste i samfunnet. Det er viktig uansett, men ikke minst viktig i en fagforening der vi skal løfte i flokk.
Kyrre er som Brian, den nye generasjonen, som er viktig å rydde plass til i organisasjonen.

Selv stiller ikke Oddrun som kandidat til Landsstyret. – Det er ikke fordi jeg er beskjeden, men fordi jeg trives som leder for NJ Frilans. Langsiktige og tidkrevende prosesser er nok ikke noe for en ad hoc-person som meg, mener Oddrun.

– Men, det er ikke bra at vi ikke har funnet kvinner som kan stille. Der må vi skjerpe oss til neste landsmøte, sier Oddrun. – Vårt mål er å få to i landsstyret og en høyt oppe på varalista. Vi krysser fingrene for at så vil skje, avslutter NJ Frilans-lederen, Oddrun Midtbø.