Artikkelen er mer enn ett år gammel

Vårens frilansundersøkelse: –Ditt svar er viktig for forskning på frilansere

I underkant av 1.200 frilansere har fått tilsendt den store frilansundersøkelsen. – Nå er det viktig at så mange som mulig gir tilbakemelding og det må skje innen fredag 7. juni, sier Birgit Røe Mathisen.

Frilanserne som mottar undersøkelsen er enten medlemmer av NJ Frilans, Kritikerlaget eller Pressefotografenes klubb. – Spørsmålene er utformet i nært samarbeid med organisasjonene, og de handler om ulike sider ved frilanseres arbeidsvilkår. Lønn, lønnsutvikling, honorarfastsetting, forhandlinger, forhold til oppdragsgiver, forsikringer, innhold i jobben, jobbtilfredshet, helse, samt noen spørsmål om etiske dilemma i jobben, forteller Røe Mathisen videre.

En lykkelig frilanser er en som har et ønske om å ha frihet, mener Klaudia Lech. (Intervju i Journalisten 03. februar 2017)

Stiftelsen Fritt Ord finansierer undersøkelsen, og den gjennomføres av Mathisen og Anders Graver Knudsen ved Oslo Met.

– Vi er begge medieforskere, journalistlærere – og tidligere frilansjournalister begge to. Selv er Mathisen å finne ved journalistutdanningen i Bodø.

Lite kunnskap om frilansernes daglige liv
I mange land utenfor de etablerte redaksjonene øker andelen frilansere og journalister. Det er grunn til å tro at i deler av yrkeslivet må mange norske journalister i fremtiden påregne å jobbe for seg selv. – Vi har lite forskningsbasert kunnskap om frilanseres arbeidsvilkår. Dette er faktisk første gang det lages en så omfattende kartlegging av frilanseres kår i Norge. Jo flere svar vi får, jo mer solid blir kunnskapsgrunnlaget vårt, sier forskeren i nord.

Lokalavisredaktører kutter i frilansbudsjettene. NJ mener flere ikke kan forskjellen på frilanser og tilkallingsvikar. 

Artikkelen over er hentet fra Journalisten 06. november 2014. Kanskje får vi svar på om frilanstiloværelsen har blitt bedre etter den store frilansundersøkelsen?

Alles erfaring er viktig å få med, uansett om man har vært frilanser lenge eller kort, om man er frilanser frivillig eller ufrivillig, om man trives godt eller dårlig med å jobbe for seg selv.

– Både ut fra et forskningsperspektiv og et fagforeningsperspektiv er det viktig å få så solid kunnskap som mulig.

Undersøkelsen resulterer i en konferanse i september
Resultatene fra undersøkelsen vil bli presentert i en konferanse i slutten av september. Deretter vil organisasjonene ta det med i det videre arbeidet med sikte på å styrke medlemstilbudet.

Dersom det er frilansere som ikke har mottatt undersøkelsen, men som ønsker å svare, kan de kontakte Trond Idås som er med i prosjektgruppen for NJ. (trond.idaas@nj.no)