Artikkelen er mer enn ett år gammel

Lisbet Jære er ny leder for NJ Frilans

Lisbet Jære elsker friheten i frilanstilværelsen, men er også glad i fellesskapet i NJ Frilans.

– Det kan være ensomt å være frilanser, jeg ønsker at frilanserne skal kjenne at de hører hjemme i et NJ Frilans-fellesskap, sier Lisbeth Jære.

Bli litt bedre kjent med henne.

Hvem er jeg?
Jeg er fra Oppdal, er utdannet journalist fra OsloMet, tidligere journalistutdanningen ved Høgskolen i Oslo. Bortsett fra noen kortere vikariater har jeg jobbet som frilanser i over 15 år og ønsker å fortsette med det. Jeg elsker friheten i frilanstilværelsen!

Kort og godt om jobb
Jeg har jobbet for både aviser, fagpresse og for produksjonsselskaper med dokumentarproduksjon. Bodd flere år i Argentina og jobbet mye med utenriksstoff og forskning.

Hvorfor jeg sa ja til vervet?
Jeg har vært i styret i to år nå. Det er et godt styre som det er hyggelig å jobbe sammen med, og jeg ønsker å videreutvikle den gode driven. Det var også utrolig fint å komme på Landsmøtet tidligere i år og oppleve at de fast ansatte har fått mer forståelse for frilansernes utfordringer.

Viktige saker for meg
Et evig problem er at det er dårlig betalingsvilje for frilansere. Drømmen er å både få frilansere til å tørre å sette ned foten mot dårlige honorarer, samt øke redaktører og også medieeiernes forståelse for at frilansere ikke kan leve for 250 000 kroner eller mindre. Det gjør faktisk 35 prosent av oss i dag, ifølge Frilansundersøkelsen 2019 Høy trivsel – usikre kår.

Ellers håper jeg at vi frilansere kan bli bedre til å snakke sammen og samarbeide for å gjøre hverandre både flinkere og tryggere i rollen vår. Det har vært tabu å snakke om hvor mye vi får betalt, det må vi tørre å gjøre. Det kan være ensomt å være frilanser, jeg ønsker at frilanserne skal kjenne at de hører hjemme i et NJ Frilans-fellesskap.