Artikkelen er mer enn ett år gammel

NJ tar grep i en krevende situasjon

– Dette er en ekstraordinær situasjon for samfunnet og for mediebransjen. Vi skal solidarisk ta vårt ansvar, men vi forventer også at myndighetene tar grep som sikrer arbeidsvilkårene for våre medlemmer, både når det gjelder sikkerhet, inntekt og samfunnsoppdraget generelt, sier NJ-leder Hege Iren Frantzen.

Stadig flere tiltak igangsettes for å begrense spredningen av korona-viruset. Dette får store konsekvenser for storsamfunnet, lokalsamfunn, arbeidsplasser og familiesituasjon, og selvsagt for journalisters arbeidsbetingelser. Det skal rapporteres, samtidig som pressen må ta hensyn til de krav som myndighetene setter.

– Dette er en situasjon vi i nyere tid aldri har opplevd, at samfunnet langt på vei stenges. Det er et stort dilemma for våre medlemmer som på den ene siden skal utføre pressens oppgaver i en kritisk situasjon, med både kritisk journalistikk og å informere, samtidig som man skal ivareta egen og andres sikkerhet, sier Hege Iren Frantzen, leder av Norsk Journalistlag.

Spesielt de siste dagene har det kommet mange henvendelser fra NJs medlemmer. Dette er spørsmål om alt fra å delta på arrangementer til frykt for å miste oppdrag, og med det, inntekt. Andre henvendelsene dreier seg nettopp om det å få gjort jobben som journalist, men samtidig selv unngå å utsette seg eller andre for smitterisiko.

Les Har du koronaspørsmål 

Hjemmejournalister

Frantzen påpeker at de stadig strengere restriksjonene som statlige og kommunale myndigheter gir, skal følges. Restriksjoner som har konsekvenser for hvordan mediene kan utføre alle sine oppgaver, og ikke bare dekke pandemien.

– Jeg er imponert over hvordan medlemmene våre står på for å sørge for at det norske folk får den informasjonen de trenger nå. Situasjonen endrer arbeidsbetingelsene for mediene og våre journalister. Hvor mange av våre medlemmer som nå må jobbe hjemmefra, har vi ikke oversikten over, men antallet er betydelig og det vil øke i tiden fremover, sier hun.

I dag, fredag 13. mars, inviterer arbeidsrettsadvokatene i NJ til nettmøte for alle klubbledere i organisasjonen. Slike møter vil fortsette framover, etterhvert som situasjonen utvikler seg.

Press på myndighetene

Presseorganisasjonene har med undring registrert at nyhets- og aktualitetsmediene ikke er med på listen over samfunnskritiske virksomheter som Folkehelseinstituttet har vist til, og som det ble referert til i forbindelse med presentasjonen av regjeringens forsterkede tiltak mot den pågående koronaepidemien.

Les Brev til helseministeren

Les Presseforbundet kritisk til manglende smittevernstiltak på pressekonferanser

Tøft for frilansere

En gruppe som opplever situasjonen ekstra krevende, er frilanserne. Denne gruppen har ikke fast ansettelse og det sikkerhetsnettet som følger av det. For å unngå økning i spredningen av koronaviruset, må stadig flere arrangementer, som for eksempel sport- og kulturarrangementer, avlyses. Og med dem kanselleres også oppdragene for frilanserne. Forsvinner oppdragene, forsvinner også inntektene.

– Mange av våre frilanser opplever at oppdrag blir utsatt eller kansellert. De ser at de risikerer å miste viktig inntekt og kan havne i en svært krevende situasjon. Vi har allerede bistått flere i denne gruppen med råd og vi venter at det kan komme flere henvendelser, sier hun.

På spørsmål om NJ-lederen frykter at situasjonen kan bli enda vanskeligere, er svaret enkelt.

– Ja, sier Frantzen, og legger til: Stå på, jobben også dere gjør nå er veldig viktig!

Les NJ Frilans med appell til myndigheten

NJ er her

De ansatte i NJs sekretariat arbeider nå hjemmefra, slik som mange andre gjør. Men vi er godt rustet for å arbeide digitalt, så når du eller dine tillitsvalgte har behov for oss, er vi like lette å få kontakt med som ellers, på telefon 22 20 11 10 eller på epost nj@nj.no