Artikkelen er mer enn ett år gammel

Reagerer på at pressefolk måtte stå som «sild i tønne»

Onsdag møtte advokat Svein Holden pressen etter fengslingsmøtet av hans klient Tom Hagen. Han svarte på spørsmål fra et stort presseoppbud på trappa utenfor Nedre Romerike tingrett. Rundt ham måtte journalister og fotografer stå tett i tett for å få sine kommentarer.

Denne situasjonen har fått mange til å reagere på nett. Det fikk også leder av Norsk Journalistlag, Hege Iren Frantzen, til å reagere.

– Jeg tror ikke noen av journalistene som sto tett i tett syntes dette var ålreit. Det ble ikke en ålreit situasjon for noen og det tror jeg alle ser, sier NJ-leder Hege Iren Frantzen, til Kampanje (ekstern lenke).

Hun mener pressefolkene ikke hadde noe reelt valg.

–   Når en viktig aktør som Holden kommer ut av retten, så må journalistene få snakket med ham og få de sitatene som er viktig for å belyse saken, forklarer hun. 

– Det er ikke slik at journalistene kunne latt være å gjøre intervjuet fordi de ikke kunne holde avstand, så her må vi få til dette bedre neste gang, sier hun.

Sendt brev

For å unngå en liknende situasjon, har Norsk Redaktørforening og Norsk Journalistlag sendt et felles brev til både politiet, domstoladministrasjonen, tingretten og advokat Holden 

I brevet, signert NJ-leder Frantzen og Arne Jensen, generalsekretær i Norsk Redaktørforening, ber de om at pressen får bedre arbeidsvilkår i situasjoner som dette.

– I lys av sakens store offentlige interesse, mener vi at både politiet, domstolen og Holden burde vært forberedt på at noe slikt kunne skje, og at det var behov for et tilrettelagt møte mellom siktedes forsvarer og mediene etter fengslingsmøtet, både for å ivareta journalistenes helse og å innfri myndighetenes råd for samlinger under korona-krisen, skriver de.

Viktig kilde

Frantzen mener det er riktig og viktig at Holden stiller opp til intervju og at man får de sitatene man trenger for å belyse saken.

– Det dette handler om er å finne måten det gjøres på, både for journalistene seg imellom og for intervjuobjektet. Selvsagt har redaksjoner et ansvar, men vi må samarbeide for å få det til, sier Frantzen.

For å unngå nye slike situasjoner der pressen står tettpakket, inviterer redaktørforeningen og NJ til dialog.

– Vi ber om at dette blir hensyntatt i liknende situasjoner i tiden framover, og deltar gjerne i en dialog om hvordan dette kan gjøres, skriver de.

 

Her kan du lese hele brevet

Oslo, 30.04.20

Politiet i Øst
Domstoladministrasjonen
Nedre Romerike tingrett
Advokat Svein Holden

Ivaretakelse av journalisters helse i forbindelse med Hagen-saken

Vi viser til situasjonen som oppsto etter fengslingsmøtet i Tom Hagen-saken i Nedre Romerike tingrett onsdag, der journalister og fotografer ble stående tettpakket utenfor rettslokalet for å intervjue Hagens forsvarer, advokat Svein Holden, etter møtet.

I lys av sakens store offentlige interesse, mener vi at både politiet, domstolen og Holden burde vært forberedt på at noe slikt kunne skje, og at det var behov for et tilrettelagt møte mellom siktedes forsvarer og mediene etter fengslingsmøtet, både for å ivare ta journalistenes helse og å innfri myndighetenes råd for samlinger under korona-krisen.

Medieorganisasjonene og redaksjonene har jobbet mye med å få på plass rutiner som forebygger smitte blant journalister som er ute på oppdrag under krisen. I saker som denne er vi avhengig av at det er et samspill mellom medienes forholdsregler og en tilretteleggelse fra involverte myndigheter og siktedes advokat. Vi ber om at dette blir hensyntatt i liknende situasjoner i tiden framover, og deltar gjerne i en dialog om hvordan dette kan gjøres.

 

Vennlig hilsen

Hege Iren Frantzen, leder av Norsk Journalistlag

Arne Jensen, generalsekretær i Norsk Redaktørforening