Artikkelen er mer enn ett år gammel

Den store journalistprisen til Dagbladet

Vinneren av den store journalistprisen 2020 er Dagbladets Siri Gedde-Dahl, Bernt Jakob Oksnes, John Rasmussen og Torgeir Krokfjord.

De vinner prisen for sitt arbeid med artikkelserien “Glidens pris”.

– Dette er først og fremst kjempemorsomt! Det er en stor ære å få den store journalistprisen, og det er med stor ydmykhet vi mottar den, sier Siri Gedde-Dahl, gravesjef i Dagbladet og én av de fire journalistene som mottar prisen.

Prisen deles ut årlig i regi av Norsk Presseforbund og er på 100 000 kroner.  Den har vært delt ut siden 1992.

Bak prisen står Norsk Journalistlag, Norsk Redaktørforening, Mediebedriftenes Landsforening, NRK, TV 2 og Fagpressen.

– Avslørende journalistikk

Juryen har bestått av René Svendsen (NR), Kirsti Husby (MBL), Tove Lie (Fagpressen), Silje Hovland (TV2), Ole Torp (NRK) og Finn E.Våga (NJ).

– Dette er avslørende journalistikk som stopper forgiftning av mennesker – og dermed hindrer at flere dør, sier juryleder Finn E. Vågå som i kveld fikk æren av å overrekke prisen live.

Les hele talen fra juryleder og begrunnelse for prisen her.

Den store journalistprisen deles vanligvis ut i Grieghallen i Bergen under åpningen av Mediedagene. I år foregikk åpningsshowet digitalt. Vinnerne måtte derfor informeres på forhånd, slik at de kunne komme ned til The Hub i Oslo, der det streames fra.

Nominasjonen fra Dagbladet til journalistprisen kan leses her.

– Ufattelig stolt

Alexandra Beverfjord, redaktør i Dagbladet sier hun er ufattelig stolt av jobben de har gjort.

– Teamet bak «Glidens pris» har lagt ned et enormt arbeid for å sette søkelyset på helseeffekter ved fluorbruk i skismøring. De har imponert stort både metodisk og fortellerteknisk. Og viktigst av alt: De har levert journalistikk som har fått viktige konsekvenser, sier hun.

– Takk til dem som stilte opp

Prisvinnerne synes selv det er et godt prosjekt. – Det har vært metodisk spennende og nyskapende, samtidig som det har hatt stor effekt i samfunnet, ikke minst gjennom vedtaket til FIS Council om totalforbud mot fluor i alle grener.

Vinnerne ønsker å rette en særlig takk til alle de som stilte opp til blodtesting og de som bidro med sine personlige historier.

– Vi er mange som har erfart hvor effektiv og god smøring fluor er, men nå vet vi også hvor ødeleggende det er både for naturen og lungene, sier Gedde-Dahl.

Tidligere vinnere av Den store journalistprisen finner du her.