En inkluderende og utviklende organisasjon

Fremtidens medlemmer kommer fra mange yrkesgrupper og utdanninger, med ulik bakgrunn og kompetanse. NJ skal i perioden jobbe for å bli en organisasjon der alle redaksjonelle medarbeidere føler seg hjemme, og skal være et naturlig førstevalg også for yrkesgrupper som ikke er tradisjonelle journalister. Det forutsetter tydelig politikk og et godt faglig tilbud til ulike yrkesgrupper.

NJ trenger tillitsvalgte med bakgrunn fra alle deler av organisasjonen. For at disse skal lykkes må vi videreutvikle vårt faglige tilbud. I perioden skal det utvikles et digitalt brukerstyrt tilbud som tar for seg det mest grunnleggende i tillitsvalgtopplæringen.

Det er et sentralt mål for NJ å øke organisasjonsgraden. Det fordrer et aktivt arbeid for å verve nye medlemmer tidlig i karrieren, og beholde de vi har. Hele organisasjonen må mobiliseres om vi skal nå målet om å organisere en større del av bransjen i framtida enn nå.

NJ skal:

  • utvikle NJ til å bli en mer inkluderende organisasjon for flere faggrupper.
  • aktivt bidra til å fremme lokalavisene som attraktive arbeidsplasser.
    synliggjøre NJ og fremme redaksjonelle yrker i relevante fagmiljøer og Utdanningsinstitusjoner.
  • prioritere utviklingen av digital kommunikasjon mot medlemmene.
  • gi alle klubbledere grunnleggende opplæring.
  • bruke hele organisasjonen aktivt i vervearbeidet.
  • jobbe for mer mangfold på arbeidsplassene i mediebransjen og mer kunnskap om mangfoldsarbeid i mediebedriftene og internt i NJ.
  • fullføre arbeidet med mangfoldsplakaten, ta denne ut i organisasjonen og arbeidet med mangfold inn som del av tillitsvalgtopplæringen.
  • prioritere solidaritetsarbeid og bruke mer av solidaritetsfondet.

 

Et arbeidsliv å leve av og med

Media er en kompetansedrevet bransje, og er avhengig av å ha attraktive arbeids- og lønnsvilkår. Like fullt er lønnsnivået i deler av bransjen urovekkende lavt, særlig i deler av lokalmediene. Samtidig opplever mange frilansere at oppdragsgiverne dikterer betingelsene uten reelle forhandlinger. Kravet til tilgjengelighet og kompetanse som våre medlemmer møtes med, står ikke i forhold til lønns- og honorarnivået. NJ skal bidra til at mediene ikke taper i kampen om rekruttering og at bransjen fremstår som attraktiv for kommende generasjoner.

Høyt produksjonspress utfordrer våre medlemmers mulighet til å utvikle sin kompetanse. Skal mediene lykkes med den digitale transformasjonen, og være en attraktiv bransje, må det etableres en kompetansekultur. Det fordrer at arbeidstakerne har mulighet til kompetanseheving, og at arbeidsgiverne ansvarliggjøres slik at dette skjer.

Selv om arbeidstakerrettighetene nå på noen områder styrkes av regjering og Storting, opplever mange at disse settes under press i praksis, og at muligheten til å påvirke utviklingen på arbeidsplassen svekkes. Derfor skal NJ, i samarbeid med andre arbeidstakerorganisasjoner, påvirke politiske beslutninger og fremme forslag til endring av aktuelt lovverk. Dette inkluderer å jobbe for en reell forhandlingsposisjon for frilansere.

NJ skal:

  • Jobbe for å bedre vilkårene for medlemmene våre, særlig de lavtlønnede, samt heve frilanshonorarene og sikre reelle lønnsforhandlinger.
  • jobbe for økt tariffdekning.
  • jobbe for medlemmers rett og mulighet til å utvikle sin kompetanse.
  • arbeide for at studenter, lærlinger og praktikanter i praksis får gode lønns- og arbeidsvilkår.
  • motvirke at skillet mellom jobb og privatliv viskes ut, og jobbe for at yrket er til å leve med i alle livets faser. Produksjonsmengden må være i samsvar med bemanningen.
  • aktivt påvirke utviklingen av arbeidslivspolitikk som er relevant for vår bransje.

 

En bærekraftig mediepolitikk

Den økonomiske og politiske situasjonen er svært usikker, og det vil påvirke mediebransjens rammevilkår. Journalistikk og redaktørstyrte medier er en viktig del av den demokratiske infrastrukturen. Langsiktige, rettferdige og målrettede støtteordninger for fri og uavhengig journalistikk er derfor i praksis demokratistøtte. Nedgang i kjøpekraft og økonomisk krise må ikke få som konsekvens at mediene rammes for hardt, eller at mediemangfoldet svekkes.

Utfordringene mot journalistikken er både politiske og strukturelle. Både distribusjon og redaksjonell aktivitet settes under press av internasjonale tech-giganter. Selv om etablerte, redaktørstyrte medier utfordres av alternative medier, propaganda og desinformasjon har anseelsen for frie og uavhengige medier blitt styrket i befolkningen. Men både i møte med myndigheter og i næringslivet utfordres medienes arbeid av stengsler for innsyn og offentlighet, ofte uten at det får konsekvenser, selv når lovene brytes. Det er også en utfordring at mange etablerte medier sliter med å nå ut blant yngre. NJ skal være den kompromissløse forsvareren av fri og uavhengig journalistikk, og motarbeide aktører og grep som bidrar til å viske bort skillet mellom redaktørstyrt innhold og kommersielt budskap.

NJ skal:

  • jobbe for nullmoms for all journalistikk uavhengig av plattform, og å sikre realverdien av mediestøtteordningene.
  • arbeide for jevnbyrdige økonomiske spilleregler for redaktørstyrte nasjonale medier og internasjonale teknologi-giganter, samt å pålegge teknologi-gigantene å styrke ytrings- og pressefriheten.
  • Jobbe for gratis tilgang til journalistikk til unge og at dette finansieres gjennom mediestøtteordninger.
  • bli en mer synlig, selvstendig og uavhengig politisk stemme, og bygge allianser med aktører som har sammenfallende interesser med oss.

Nyheter