Særavtale med hjemmel i Hovedavtalen kapitel IV mellom NRK AS på den ene siden og NJ i NRK på den andre siden om nyhetsberedskap for redaksjonelle medarbeidere ved NRKs Regions- og Distriktskontorer.

1. Formål

Avtalen er inngått for å realisere nyhetsflytprosjektets mål om å styrke NRKs slagkraft og tilstedeværelse over hele landet.

Det er partenes intensjon at ordningen skal bidra til å fremme raskere og bedre nyhetsformidling fra hele landet når hendelser oppstår.

2. Varighet

Avtalen er en videreføring av avtale inngått 24. august 2011, og gjelder fra 1. april 2023 og inntil videre. Avtalen kan når som helst sies opp av en av partene med 3 – tre –  måneders varsel, jf Hovedavtalen § 16, 3. ledd.

3. Beskrivelse av ordningen

Avtalen omfatter alle medarbeidere i redaksjonelle stillinger ved NRKs region- og distriktskontorer.

Ordningen innebærer at disse medarbeiderne kan bli kontaktet på telefon på fritiden med forespørsel om å rykke ut for å dekke uforutsette nyhetshendelser journalistisk. Når medarbeidere kontaktes, skal det komme tydelig frem om dette er en utrykning etter denne avtalen.

Den som organiserer utrykningene, jf punkt 5, bestemmer ut fra en vurdering av oppdragets art og hendelsens lokalisering hvem blant deltakerne i ordningen som skal kontaktes og i hvilken rekkefølge.

Deltakerne i ordningen er i prinsippet tilgjengelig for henvendelser vedrørende utrykning uavhengig av hvilket region- eller distriktskontor de er ansatt ved. Dette for å sikre raskest mulig utrykning til utkantene i det fylket/området som det enkelte kontor har ansvar for.

Det skal være frivillig å rykke ut. Deltakelse i ordningen innebærer ingen innskrenkinger i medarbeidernes bevegelsesfrihet eller disposisjonsrett over egen fritid. Det er ingen sanksjoner knyttet til å svare nei på forespørsel om å rykke ut.

Utrykning til arbeidsstedet sidestilles med utrykning til et hendelsessted.

Det skal utarbeides retningslinjer for praktisering av ordningen ved det enkelte region- og distriktskontor. Retningslinjene fastsettes etter drøfting i enhetenes samarbeidsutvalg (SU3).

4. Kompensasjon

Som kompensasjon for utrykninger i henhold til denne avtalen betales kr 5.000 pr utrykning. Beløpet inkluderer utrykning og de to første arbeidstimene. Arbeid ut over to timer godtgjøres med overtid etter overenskomstens regler.

De to arbeidstimene som er inkludert i utrykningskompensasjonen skal telles som overtidstimer i forhold til overtidsgrensene etter Arbeidsmiljøloven § 10-6.

5. Organisering av utrykningene

I retningslinjene for ordningen ved det enkelte regions- og distriktskontor fastsettes etter drøftinger hvordan utrykningene skal organiseres hår hendelsene oppstår.

Dersom utrykningene skal organiseres av vaktsjefene skal det etableres en ordning med beredskapsvakt etter Overenskomsten § 6.12.2.3, det vil si at beredskapen arbeidstidsberegnes etter omregningsfaktor 1:7. For hver organisering av utrykning betales ordinær overtid. Det skal betales en time overtid for hver påbegynt time.

Dersom utrykningene skal organiseres av den redaksjonelle ledelsen, skal ledere som omfattes av overenskomsten utbetales et engangsbeløp på kr 2.250 for hver gang de organiserer en utrykning.

Marienlyst, 30. mars 2023

Protokoll Særavtale Nyhetsberedskap
Size : 317.1 kB Format : PDF