• Drift og økonomi

    Økonomi for frilansere

    Norsk Journalistlag har laget en samling av informasjon, verktøy og tilbud knyttet til økonomiske forhold ved frilanstilværelsen. Se oversikt

    Nyttige kurs

    NJ holder hvert år PROFF-kurs: Slik driver du butikk som frilanser.

    Dette er spesielt nyttig for nye medlemmer i NJ Frilans, og også for andre medlemmer som har behov for oppfrisking.

    Det er verdt å merke seg at Skatteetaten har kurs for nye næringsdrivende. Du kan velge mellom kurs for enkeltpersonforetak (ENK) eller aksjeselskap (AS).

     

    Seks skribentpakker for medlemmer

    En god start er å ta en kikk på skribentpakkene fra Otto Risanger og Pål Stavrum som medlemmer av NJ har tilgang til. Disse gir ulike råd og tips om hva en bør tenke når en driver eget foretak.  Det finnes seks skribentpakker, og disse er:

    SKRIBENTER OG SKATT: Fradragsmuligheter

    NÆRINGSRAPPORT SKATT – Gjør-det-selv

    SYKEPENGER OG TRYGD

    MOMS – IKKE MOMS?

    BESTE SELSKAPSFORM – Fordeler og ulemper

    LØNN, FRILANS, NÆRING: Hva er best – når?

    Du trenger brukernavn og passord for å få tilgang til pakkene. NJ pleier å sende ut passord hvert år til medlemmene. Har du det ikke, kan du få det ved å kontakte NJ på: nj@nj.no. Bøkene ligger her

     

    Opprette selskap

    Noe av det første du må gjøre når du starter som frilanser, er å velge den best egnende selskapsformen for foretaket ditt.

    I skribentboka Lønn, frilans, næring: Hva er best – når, står det en oversikt over fordeler og ulemper ved ulike foretaksformer. Dette er de foretaksformene som finnes:

    • AS: Én eller flere aksjonærer (eiere). Aksjonærene hefter kun for innskutt kapital
    • NUF: Utenlandsregistrert foretak, norsk underforetak, én eller flere eiere, ikke personlig ansvar for risiko/gjeld.
    • SA: Samvirkeforetak, to eller flere andelshavere (eiere), ikke personlig ansvar for risiko/gjeld.
    • ANS/DA: Ansvarlig selskap med deltakerbeskatning, to eller flere deltakere (eiere), solidarisk ansvarlige for risiko/gjeld.
    • ENK: Enkeltpersonforetak, én eier (evt sammen med ektefelle), personlig ansvarlig for risiko/gjeld.

    Noen frilansere er lønnsmottakere, og da trenger de ikke opprette noen form for selskap. Oppdragsgiverne vil da trekke skatt av lønn på samme måte som det gjøres for fast ansatte.

     

    Mest vanlig med Enkeltpersonforetak (ENK)

    De fleste frilansere har Enkeltpersonsforetak (ENK). Her er det første steget å opprette foretaket gjennom Brønnøysundregisteret og få et eget foretaksnummer. Skatt betales inn fire ganger i året basert på estimert inntekt.

    En av fordelene med ENK er at det er enkelt å drive, det er den minst byråkratiske selskapsformen. En bakdel er at det gir liten økonomisk sikkerhet, konkurs må for eksempel dekkes selv. Innehavere av ENK får ikke sykepenger før 17. sykedag, og da 80 prosent av overskuddet. En har heller ikke rett til arbeidsledighetstrygd.

     

    Gunstig å kombinere lønn og ENK

    Mange frilansere har deltidsjobber og/eller kortere engasjementer i tillegg til at de driver ENK. Det er helt kurant å være næringsdrivende og lønnsmottaker samtidig. Det kan være en fordel å kombinere de to dersom en har mulighet til det, fordi som lønnsmottaker har en rett til minstefradrag av inntekt og betaler mindre skatt. Hvor mye dette utgjør står det mer om på side 6 i «Lønn, frilans, næring: Hva er best – når».

     

    Noen frilansere velger aksjeforetak (AS)

    Noen frilansere driver eget aksjeforetak (AS). Her kreves det 30 000 i startkapital. Å drive AS er Mer omstendelighet og byråkratisk enn ENK, men samtidig er risikoen mindre. Driver en As må en betale arbeidsgiveravgift på lik linje med det arbeidsgivere gjør for fast ansatte. Fordelen med det er at en har flere rettigheter, som for eksempel rett til arbeidsledighetstrygd. Mer om fordelene og ulempene i skribentpakken BESTE SELSKAPSFORM.

    Her er Brønnøysundregisterets side om AS.

     

    Faktura og selvangivelse gjennom Fiken

    Når du har Enkeltpersonsforetak så sender du faktura til kundene, og vil trenge et faktureringssystem. Du må også levere selvangivelse hvert år med frist 31. mai. Her er siden til Skattedirektoratet.

    Det finnes flere tilbydere av faktura- og regnskapssystem. Er du medlem av NJ får du 15 prosent rabatt på regnskapssystemet Fiken. Fiken har gode løsninger for både hvordan sende faktura og for hvordan føre regnskap. Fiken er laget slik at du så enkelt som mulig kan føre eget regnskap. Mer om Fiken finner du her under Medlemsfordeler.

    Mange frilansere foretrekker imidlertid å betale en regnskapsfører for å gjøre regnskapet.

     

    Moms

    Alle varer og tjenester er momspliktige hvis de ikke er unntatt ved lov eller forskrift. Det er en gjerne ikke like enkelt å vite hva som er momspliktig eller ikke. Som en enkel hovedregel kan en si at journalister som leverer artikler, radio- eller tv-reportasjer, er omfattet unntaket for momsplikt. Fotografer derimot må betale moms, og registrere seg i Merverdiregisteret.

    Mange frilansere kombinerer det med å levere for medier omfattet av Redaktørplakaten som ikke er momspliktig, med for eksempel reklame som er momspliktig. Er du i tvil om du skal betale moms eller ikke er det lurt å ta kontakt med skatteetaten.

    I skribentpakken fra Risanger og Stavrum finnes det ei bok som kun handler om moms. Her skriver også NJ mer om regler rundt moms