-
Frihet kan bli en byrde
Er det nok av engasjerende oppdrag, så kjennes det positivt og gir energi å være frilanser. Men om det er for lite å gjøre, og en kanskje i tillegg kjenner på at oppdragene ikke egentlig er så interessante, kan friheten faktisk føles som en byrde.
Det å drive for seg selv krever mot. Det er dager en ikke kjenner seg like ovenpå og skulle ønske det var en sjef der som forteller deg hva du skal gjøre, og ei fast lønn som kommer inn på kontoen hver måned. Når en er sin egen sjef, kan det dessuten være lett å sette for store krav til seg selv og aldri bli fornøyd.
-
Vær åpen om utfordringene dine
Som fersk frilanser, eller i perioder der det er lite oppdrag, kan det faktisk være stressende å møte andre kolleger. Det er ikke nødvendigvis morsomt å høre om de andres spennende oppdrag, og at de får telefoner fra nye oppdragsgivere, når du selv føler at du nesten ikke har råd til å betale kaffen.
Imidlertid vet alle at det kan være vanskelig i starten, og at det i perioder kan være oppdragstørke også for erfarne frilansere. Ofte er kollegene dine mer enn villige til å hjelpe deg, men det krever at du er åpen om utfordringene dine. Det finnes alltid kolleger som har vært i samme situasjon som deg selv, og kan dele sine erfaringer og gi deg råd. Kanskje kan noen også tipse deg om hvor du kan få nye oppdrag.
Du er også et menneske
Det er ofte dine egne høye krav til deg selv som sliter mest på og stresser deg mest. Ifølge Dansk Journalistlags (DJ) tidligere arbeidsmiljøkonsulent, Eva Jacobsen, er vi vår egen verste fiende.
Hennes erfaring etter å ha hjulpet mange frilansere, er at det er det mentale presset som kommer av å måtte være på hele tiden og ikke ha en fast arbeidstid, som slår oss ut mest. Å alltid måtte prestere på høyt nivå for å ikke miste kunder. Å måtte stå fram i offentligheten, vise fram både seg selv og prestasjonene sine. Å mangle tilbakemelding på det en gjør.
“Det er de høye kravene til ens egen ytelse som er mest plagsomt og som krever et utrolig høyt nivå av robusthet hos frilanseren. Det er et stadig gjentagende tema i samtalene mine med stressede frilansere at de har vanskelig for å akseptere at de bare er mennesker og at det er både gode og dårlige dager. De føler de må vite alt hele tiden, og alltid gjøre alt bra.“
Eva Jacobsen.
Er det ikke for mye, så er det for lite arbeid
En annen vanlig utfordring når en er sin egen sjef er å organisere tiden. Hvis du jobber hjemmefra, kan gjøremål som oppvask og støvsuging lett stjele tid fra arbeidsdagen din. Har du familie så er det lett for at deres behov tar oppmerksomheten når du egentlig skulle jobbet. Og plutselig så har arbeidsdagen gått og du føler du ikke har fått gjort det du skal.
Så begynner du å ta kvelder og helger i bruk, jobb og fritid flyter sammen. Du har konstant dårlig samvittighet overfor deg selv, dine oppdragsgivere og/eller overfor dine nærmeste. Du føler deg utilstrekkelig.
For tips om hvordan du best kan planlegge, se ellers kapittel 6.
For å skille bedre mellom jobb og fritid kan det være en god ide å få plass i et kontorfellesskap, noe du kan lese om i kapittel 2.
-
Typiske tegn på stress
Sjekk deg selv
Denne sjekklisten fra coach og ekspert på stressmestring, Stine Lundgaard (www.stinelundgaard.com), gir deg en oversikt over hvilke signaler du bør holde øye med. Lundgaard deler symptomene i grupper med grønne, gule og røde symptomer, der grønt står for de mildeste symptomene og rødt er de mest alvorlige.
Grønne stress- symptomer:
Sommerfugler i magen
Tørrhet i munnen
Uregelmessig hjertebank
Svette håndflater
Muskelspenning
Blekhet eller rødhet
Midlertidige tics eller skjelvinger
Skjerpede sanserGule stress-symptomer:
Dårligere søvnkvalitet
Trøtthet og mangel på energi
Dårligere konsentrasjon
Kortere lunte
Tar lettere til tårer
Blir mer innesluttet
Tankekjør og negative tanker
Uro og rastløshet i kroppenRøde stress-symptomer:
Redusert konsentrasjon, hukommelse og forståelse
Mentalt fraværende, økt aggresjon
Mindre ønske og overskudd til å være sosial
Overspise eller glemme å spise
Økt forbruk av sentralstimulerende midler (alkohol, narkotika, sukker, koffein, nikotin, etc.)
Nedsatt immunforsvar som kan forsterke eventuelle fysiske plager en har
Høyt blodtrykk, svimmelhet og hodepine
Mage- og tarmproblemer
Kroniske søvnproblemer
Manglende anerkjennelse av alvoret i situasjonenUsikkerhet om fremtidige oppgaver, svingende inntekter, høye krav til ytelse og kvalitet både fra deg selv og oppdragsgivere og ensomhet er alle forhold i en frilansers liv som kan føre til stress.
Det er like mange tegn på stress som det er årsaker til det. Fra milde symptomer; som midlertidig hjertebank og svette håndflater, dårlig søvn og mageproblemer, til mer alvorlige symptomer som hukommelses- og konsentrasjonsvansker, aggresjon og mangel på kognisjon.
Hvordan forhindre stress
Den gode nyheten er at det er mye du kan gjøre selv for å forebygge og unngå stress. Listen under kommer med noen forslag som er tilpasset ulike situasjoner; velg det som passer for deg:
Spør deg selv hva som er det beste arbeidsmiljøet for deg. Under hvilke omstendigheter jobber du best?– Hvis det først og fremst er økonomien som stresser deg, kan du vurdere om det er mulig å kutte i utgiftene, ta en 10-timers deltidsjobb for å sikre at du har en grunninntekt. Husk å ikke still for store krav til jobben, den trenger ikke å ha noe med hoved geskjeften din som frilanser å gjøre. Avstå fra å kjøpe deg nye ting som ikke er strengt nødvendig; for hver ting du kjøper, jo mer må du tjene!
– Har du for mange kunder og oppgaver? En måte å bli kvitt dem uten å tape penger kan være å øke prisene. Noen av kundene dine vil du miste, men det er en stor sjanse for at du kan tjene det samme som før og jobbe betydelig mindre.
– Vær en god sjef for deg selv. Det er viktig for kreativiteten og produktiviteten at du tar pauser fra arbeidet ditt. Det er i pausene at ideene kommer og du fyller på drivstoff. Ta ferie. Unn deg noen selvomsorgsdager.
– Del frustrasjonene dine med andre. Den beste måten å bli kvitt bekymringer og psykologisk press er å snakke om det. Det kan gi deg nye perspektiver på situasjonen din og åpne opp for nye løsningsalternativer.
– Lær å meditere eller finn andre teknikker som får tankene dine til å skifte perspektiv
– Finn en form for fysisk aktivitet som du liker, og sett av tid til det.
– Stå opp tidligere om morgenen. Et kvarter eller en halvtime kan utgjøre en stor forskjell for å unngå stressende morgensituasjoner.
– Si nei. Husk at du faktisk kan bestemme selv, og at det ikke bare er kunder du kan si nei til. Du kan også si nei til venner eller familie. Husk generelt å sette grenser for deg selv og for andre.
– Sørg for at du får bevegelse i hverdagen din. Det trenger ikke å være mer komplisert enn det å gå en liten tur, men kom deg ut i frisk luft, beveg deg og bruke sansene dine.
– Gjør noe hver dag som gjør deg glad.
– Snu de dårlige situasjonene til noe godt, for eksempel ved å fokusere på det du lærte av dem.