-
Nettverket ditt - bruk det og utvid det
Nettverk er mange ting, det er også venner, naboer, familie og interessegrupper. Frilansere lever av ideer, og gjennom å være bevisst på å bruke det personlige nettverket sitt kan en få mange ideer til både enkeltsaker og lengre prosjekter. En samtale med en venn som er ingeniør, kan for eksempel gi deg en ide til å skrive om noe nytt på teknologimarkedet.
Oppsøk arrangementer: Å dra på arrangementer og foredrag av ulik karakter, fra et foredrag om psykologi på Litteraturhuset i Oslo til et om lokalhistorie i Verdal, kan være både lurt og moro. Du kan få inspirasjon og nye ideer, og kanskje også noen nye kontakter.Mange muligheter gjennom NJ
Som Medlem av Norsk Journalistlag (NJ) er det flere muligheter til å komme i kontakt med andre frilansere, for eksempel gjennom diskusjonsgruppa på Facebook eller i NJs lokallag i området der du bor.
Vær aktiv i NJs lokallag
Som medlem av NJ Frilans er du også medlem av NJs lokallag der du bor på lik linje med de fast ansatte. Lokallagene har flere arrangementer som det kan være fint å være med på, ikke minst for å møte journalister i ditt område.Noe av det flotte med å være engasjert i et lokallag er at det er en slags brobyggere mellom ansatte i ulike mediehus, frilansere og redaksjonsklubb, mener tidligere leder for NJ Oslo Jathushiga Bridget Rajah.
– Det er viktig at vi fasiliteter for slike møtepunkter, at frilansere føler seg integrert i redaksjonsklubbene og redaksjonsklubbene ser de kan stille opp for frilansere, selv om de ikke har tariff, sier Rajah i artikkelen Vil ha med frilansere i lokallaget
Visste du at Norsk Journalistlag har 15 lokallag rundt om i landet? Finn ditt lag!Oppsøk klubben
Dersom du jobber mye for en og samme oppdragsgiver, kan det være lurt å kontakte Norsk Journalistlags redaksjonsklubb.Ta kontakt med klubbtillitsvalgt. Dersom du ikke vet hvem de er, så kan du kontakte NJs konsernlag.
Bli med på NJ Frilans sitt årsmøtet og Frilansseminar
På høsten hvert år arrangerer NJ Frilans sitt årsmøte, og i sammenheng med møtet også et Frilansseminar. Som frilanser kan du søke om å få dekt reise, kursavgift og overnatting.Frilansseminaret er også åpent for andre enn medlemmer av NJ.
Facebook
NJ Frilans diskusjonsforum (kun for medlemmer)
Diskusjonsforumet er et tilbud til medlemmer av NJ Frilans, og er ei lukket gruppe som modereres av medlemmer i NJ Frilans sitt styre. Informasjonsansvarlig legger ut medlemstilbud som kurs og forsikring, og den brukes til å informere om ulike aktiviteter og informasjon som er relevant for frilansere. Siden er aktivt brukt av medlemmer til å dele spørsmål om honorar, erfaringer med oppdragsgivere, ledige plasser i kontorfellesskap, for å få ulike tips mm.NJ Frilans (åpen)
Den åpne facebook-siden brukes også til å dele appeller, debattinnlegg eller tilbud fra NJs samarbeidspartnere som NJ Forsikring, STUP og andre stipendordninger.
-
Samarbeid med andre
Et felles nettsted: Hvis dere er to eller flere som ønsker å jobbe sammen, men vil beholde uavhengigheten, kan det være en god ide å lage et felles nettsted. Slik framstår dere som en større enhet, selv om dere ikke formelt har startet et selskap sammen. Et slikt samarbeid kan føre til at dere begge kan ta på dere større oppdrag.Det er mange fordeler med å samarbeide med andre. Du kan tilegne deg nye ferdigheter ved å lære av de du jobber med. Du kan jobbe med større oppgaver og øke inntektene dine. Du kan få uvurderlige kontakter. Du trenger ikke å gi opp din egen virksomhet eller uavhengighet fordi du samarbeider med en eller flere andre. Det viktigste er at du har avtalene dine på plass.
Et godt samarbeid er ikke noe du og dine mulige partnere bare kan tenke på – det må testes. Begynn i det små ved å samarbeide om en mindre og tydelig definert oppgave, og la samarbeidet utvikle seg derfra.
Løstkoblede arbeidsfellesskap
Unngå konflikter – lag avtaler
- I et samarbeid, selv om det er et mindre et, bør det være avtalt og gjort tydelig hvem som gjør hvilke oppgaver, og hva som gjøres i fellesskap.
- Lag et felles overslag over timeforbruk over oppgavene der dere får et inntrykk av hvor mye tid hver og en av dere investerer.
- Avklar gjensidige forventninger til samarbeidet. Snakk så konkret som mulig om hvordan dere løser oppgavene hver for dere og i fellesskap. T
- Avtal hvordan dere deler inntekter
- Avklare hvem som har rettighetene til å muligens fortsette jobben, hvis samarbeidet oppløses
- Sørg for at alt utstyr er forsikret
- Skriv ned avtalene. Jo mer som blir skrevet ned og tatt i betraktning, jo større er muligheten for et vellykket samarbeid, og jo mindre er risikoen for konflikt.
Det kan være en fordel å fremstå som en del av en større enhet hvis du ønsker større oppdrag, noen kunder synes det er sårbart å jobbe med kun en person. Et løst forbundet arbeidsfellesskap kan bestå av mennesker med samme bakgrunn, men det kan også bestå av forskjellige profesjonaliteter, slik at dere sammen kan by på større tverrfaglige prosjekter.
Et eksempel på et arbeidsfellesskap er Norpublica som jobber med undersøkende journalistikk, og ledes av mangeårig medlem av styret i NJ Frilans, Audun Hasvik.
Bli kjent med de som jobber for samme oppdragsgiver
De fleste medier har flere frilansere tilknyttet, ofte på veldig forskjellige vilkår. Frilansere kan levere til samme kunde i årevis uten å kjenne til de andre frilanserne, fordi vi – i motsetning til faste ansatte – sjelden befinner oss fysisk på samme sted som de vi leverer arbeidet til.
Likevel kan vi ha stor nytte av å kjenne våre kolleger, både de fast ansatte og frilanserne. Det kan gi muligheter for profesjonell sparring og ikke minst for fagforeningspolitisk fellesskap og solidaritet.
Lag frilansklubber etter dansk oppskrift
Her henter vi erfaringer fra FrilansGruppen i Dansk Journalistlag. De oppfordrer frilansere som jobber for samme redaksjon, for eksempel de som jobber for avisa Politiken, til å komme i kontakt med hverandre i frilansklubber.
En frilansklubb er for alle som ikke er fast ansatt i det aktuelle mediehuset, og som kan se nytten i å etablere et profesjonelt og fagforeningspolitisk fellesskap med andre frilansere.
I artikkelen «Danske frilansere står sterkere i nettverk» forteller styreleder for FrilansGruppen, Sus Falch, om fordelene ved å samarbeide med frilansere som jobber for samme oppdragsgivere.
Hvorfor opprette en frilansklubb?
Som frilansere har vi helt andre vilkår enn de fast ansatte, og det er nyttig å utveksle kunnskap og erfaringer om andre frilansere. Ikke minst er det nyttig å vite hva de andre frilanserne tjener.
Erfaringene fra eksisterende klubber i Danmark viser at erfaringsutvekslingen fører til en bedre forhandlingsposisjon for alle, både de som synes det går bra økonomisk og de som synes de får for lite betalt.
I samarbeid med de faste ansattes tillitsvalgte kan det også gi bedre rammer å forhandle innenfor. Riktig ramme oppnås best i fellesskap.
Les om hvordan danskene gjør det på Freelancegruppen sine nettsider; Frilansklubber: Sådan gør du
– Don’t go crazy, go organized, sier Sus Falch
Hvordan etablere en frilansklubb?
Det krever ikke mer enn at en eller flere frilansere begynner å ta kontakt med andre som er frilansere for samme mediet. Så kalles det inn til et lite møte der dere kan snakke om:
• Hva opptar folk når det gjelder arbeidsbetingelser og betaling.
• Del erfaringer om vilkår og honorar for mediehuset.
• Hva dere ønsker å prioritere å bruke fellesskapet til.
• Hvordan dere best kan holde kontakt – for eksempel via en Facebook gruppe eller en mailliste
• Hvor og når dere skal møtes neste gang. Opprett eventuelt Facebook gruppen eller maillisten i slutten av møtet.Hvis det finnes en tillitsvalgt for de fast ansatte, så kontakt vedkommende og orienter om at klubben er etablert.