Solidaritetsfondet

Norsk Journalistlag har lang erfaring med å arbeide for kolleger i andre land. Pengene i fondet brukes fortløpende til krisehjelp og prosjektstøtte for våre kolleger i andre deler av verden, til journalister som jobber under ganske annerledes forhold enn NJs medlemmer, og ofte med liv og helse som innsats i sitt daglige, journalistiske arbeid.

Et klart signal fra NJs landsmøte i mars 2023 var at det bør brukes mer penger enn fondet kaster av seg årlig – og at dette burde inn i den nye tiltaksplanen. Spesielt skal våre kolleger i Ukraina og i eksil fra Russland prioriteres. Avkastningen består av det årlige utbyttet på verdipapirene som tilhører fondet, og det viktigste: Én prosent av kontingenten NJ får inn fra medlemmene hver eneste måned blir overført direkte til Solidaritetsfondet.

Det er NJs arbeidsutvalg som bevilger penger fra Solidaritetsfondet.

Under landsmøtet 2019 vedtok Norsk Journalistlag en resolusjon om solidaritet med kolleger på flukt og i eksil.

Prosjekter for sikkerhet – avtale med UD

I januar 2024 starter NJ på det fjerde og foreløpig siste avtaleåret i et langvarig arbeid for å øke sikkerheten for journalister i Afrika, Midtøsten og Asia. Dette er kolleger som jobber under ganske andre betingelser enn vi gjør.

Sikkerhet og likestilling

Kjernen i prosjektene har vært å sørge for at de journalistene som er opplært til å holde sikkerhetskurs for sine kolleger i hjemlandet, og kurs der likestillingskunnskap og sikkerhet for kvinnelige journalister kombineres – får midler og oppdatering av sine kunnskaper for å fortsette arbeidet. Over 100 kursledere er lært opp til nå, og fortsatt er de fleste av dem aktive.

I tillegg finansierer NJ kurs i sikkerhet og digital sikkerhet for journalister i Georgia, Armenia og Aserbajdsjan. Vi støtter journalister i Belarus – enten de fortsatt er i jobb, eller i fengsel, eller i eksil. Det ukrainske journalistforbundet NUJU har vi samarbeidet med i over 10 år, og samarbeidet økte i styrke etter Russlands angrep i 2022.

Alle prosjektene er finansiert gjennom avtalen med UD. Prosjektene skal spre kunnskap om menneskerettigheter, medieetikk og likestilling. De fleste aktivitetene skjer i samarbeid med NJs søsterorganisasjoner i landet der prosjektet foregår.

Palestina, mediefrihet og studentsikkerhet

Etikk er et annet sentralt tema i flere av underprosjektene – blant annet i Sri Lanka og i Palestina. I Midtøsten har vi samarbeidet med IFJ om et støtteprosjekt for å styrke det palestinske journalistforbundet PJS, og om et mediefrihets-charter for hele araberverdenen. I samme region har vi – sammen med UNESCO og IFJ – utarbeidet en læreplan i sikkerhet for journaliststudenter, som blir introdusert for stadig nye universiteter.

I Sør-Asia støtter vi et omfattende sikkerhetsnettverk for journalister, og har blant annet gitt nødhjelp til journalister i Myanmar og sikkerhetskurs i Nepal, Bhutan, Indonesia og Kambodsja.

Samarbeid med andre organisasjoner

  • NJ er støtteorganisasjon for Norsk PEN, som er en ytringsfrihetsorganisasjon for forfattere, skribenter, journalister, oversettere og dramatikere. Norsk PEN driver internasjonalt arbeid gjennom PEN International. NJ og PEN samarbeider om ytringsfrihetsarbeid  overfor enkeltpersoner, redaksjoner og organisasjoner.
  • NJ samarbeider med EFJ (Den europeiske journalistføderasjonen) og IFJ om ytringsfrihetsarbeid, sikkerhet og organisasjonsbygging.
  • NJ samarbeider også med Helsingforskomiteen om ytringsfrihet i Øst-Europa og med Norsk Folkehjelp om sikkerhetsarbeid for lokaljournalister i Guatemala.

Hvis du har spørsmål om NJs internasjonale arbeid, kan du ta kontakt med prosjektleder Eva Stabell på e-post eva.stabell@nj.no eller telefon 22 20 11 10 (mellom 09 og 15).

Aktuelt

– Streikeretten balanserer maktforholdet mellom ledelse og ansatte

– De trodde ikke at vi torde streike, sier forhandlingsleder Duncan Crabtree-Ireland i SAG-AFTRA. I fjor gikk 140 000 arbeidere i USAs film- og TV-bransje til streik mot elendige lønninger, dårlige arbeidsvilkår og trusselen fra kunstig intelligens.

– Pressefriheten i Israel bygges ned

– Myndighetene i Israel angriper pressefriheten systematisk. Mange journalister og redaktører i landet er redde nå, sier den israelske fotojournalisten Anat Saragusti. Hun frykter et enda strammere regime mot de israelske mediene, særlig de arabiskspråklige.