-
Retten til studiepermisjon
- NJs tariffavtaler gir rettigheter
- Arbeidsmiljøloven gir rettigheter
- Både din og arbeidsgivers ansvar
Både arbeidsmiljøloven og NJs tariffavtaler har regler om rett til permisjon for kurs videreutdanning.
Arbeidsmiljølovens regler
Dette er permisjon uten lønn.
Du må ha vært i arbeidslivet minst tre år, a vært ansatt hos nåværende arbeidsgiver minst to år og ta sikte på et organisert utdanningstilbud.
Retten omfatter både heltids- eller deltidspermisjon, og permisjonstiden kan være inntil tre år. Også deltidsansatte og midlertidig ansatte er omfattet av reglene.
Det er ikke et krav at utdannelsen er relevant for utførelsen av nåværende arbeid.
Arbeidsgiver skal ha forhåndsvarsel om den planlagte utdannelsen, og kan motsette seg permisjon hvis den virker ødeleggende for driften. Varsel bør gis så lang tid i forveien som mulig. Arbeidsgiveren skal ha tid til å innrette seg på fraværet. Hvis arbeidsgiver avslår kravet, skal det skje skriftlig. Blir ikke partene ikke blir enige om en løsning, kan saken bringes inn til avgjørelse i en egen tvisteløsningsnemd.
Ettersom du ikke uten videre har krav på forlenget permisjon, er det viktig at du fra starten søker om tilstrekkelig tid til å gjennomføre utdannelsen
Loven gir rett til fri fra arbeidet uten lønn. Du kan søke Statens lånekasse for utdanning om stipend og/eller lån til dekning av livsopphold og studiemateriell.
Regler i tariffavtalene
Flere av NJs tariffavtaler har ytterligere regler om rett til kurs og videreutdannelse – både med og uten lønn.
Tariffavtalene for avis/ukepresse/etermedier/digitale medier gir eksempelvis rett til å delta på kurs ved Institutt for Journalistikk (IJ)
LES MER i din tariffavtale
Her gis det fri med lønn. Avtalene innholder også ordninger med økonomisk støtte til lengre individuelle studier.
-
Institutt for Journalistikk
- Kurs som øker din kompetanse
- Opprettet av NJ, NR og MBL
På Institutt for journalistikk får du kurs som gjør deg bedre rustet til en framtid i redaksjonelle medier.
Instituttet er et samarbeid mellom Norsk Journalistlag, Norsk Redaktørforening og Mediebedriftenes Landsforening, og to av fire styremedlemmer ved IJ er oppnevnt av NJ.
IJ administrerer flere ordninger på vegne av bransjen, for eksempel reisestipendene til Norsk Journalistlag og START-kursene som er en del av tariffavtalene mellom NJ og MBL.
LES MER på nettsidene til Institutt for Journalistikk
-
STUP
- Deler ut stipender til kurs og studier
- Arrangerer kurs og studieturer
- For NJ-ere i MBL, NRK og frilansere
Stup gir deg midlene til å ta den etterutdanninga du ønsker deg.
Les om Stup-ordningen for ansatte i NRK.
STUPs studiereiser og STUPs dagskurs
STUP har egne kurs som er gratis for deltakerne. STUP arrangerer også dagskurs i nyttige journalistiske verktøy. I tillegg er det stadig nye tilbud om kurs eller studiereiser.
Individuelle stipend
Du kan søke individuelt stipend for eksempel for å oppgradere et fag du allerede har eller ta et nytt, dra på en konferanse, delta på et kort kurs eller et langt studieløp. Her setter kun fantasien og interessene grensene, men prosjektet ditt skal må være relevant for ditt nåværende eller framtidige redaksjonelle arbeid! Les mer på nettsidene til Stup om hvordan du søker og hvor mye støtte man kan få.
Vikarstøtte
STUP har vedtatt å etablere en egen ordning for arbeidsgiverne om støtte til vikarer for de som mottar stipend. Hensikten med denne støtteordningen, er å gjøre det mulig for medarbeidere i små redaksjoner eller redaksjoner som har det spesielt vanskelig økonomisk, også å kunne ta etter- og videreutdanning.
Spesielt om fagpressen
Stup-ordningene er avtalt i tariffavtale med arbeidsgiverne i MBL. I tillegg har mange bedrifter i fagpressen fått en tilslutningsavtale som gir medlemmene der like rettigheter i Stup. Det er mulig for andre bedrifter å få tilslutningsavtale. Ta kontakt med STUPs sekretariat.
Hvordan får jeg midler?
LES MER på nettsidene til STUP
-
START-kurs
START er et tilbud til redaksjonelle medarbeidere uten formell journalistutdanning. Det er en innføring journalistikkens hovedområder:
- presseetikk
- kildekritikk
- research
- juss
- intervjuteknikker
- skrive-, video- og fotoferdigheter
Kurset består av tre samlinger over fire dager på Pressens hus i Oslo, med vekt på diskusjoner og praktiske øvelser. Før samlingene skal deltakerne gjennomføre nettkurs og besvare hjemmeoppgaver. Deltakerne som har gjennomført kurset får kursdiplom undertegnet av lederne for Institutt for journalistikk, Norsk Journalistlag og Mediebedriftenes Landsforening.
Ta kontakt på kurs@ij.no for påmelding.
Kriterier for opptak
Kurset er et tilbud til dags- og ukepressejournalister som er medlemmer i NJ og ansatt i en MBL-bedrift som innbetaler til Opplysnings- og utviklingsfondet.
Dersom det er ledige plasser på kurset kan også frilansere og redaksjonelle medarbeidere som ikke omfattes av ordningen, delta og tas opp til fullpris. Er du frilanser kan du søke om støtte fra Fristup til deltakelse. Opptak skjer etter bestemte kriterier.
START gjennomføres normalt to ganger i året, og søknadene registreres fortløpende.Bak START-ordningen står Norsk Journalistlag og Mediebedriftenes Landsforening.
-
Kurs for arbeidsledige
- Gratis kurs for arbeidsledige
- Gjelder NJ-medlemmer
- På Institutt for Journalistikk
Arbeidsledige NJ-medlemmer kan få gratis kurs på Institutt for Journalistikk (IJ) for inntil 15 000 kroner i året, samt oppholds- og reiseutgifter dekket. IJ tilbyr en rekke kurs som gir faglig påfyll og kunnskap innen skriving, foto, presentasjon, metode, ledelse mm.
Søk på det kurset du ønsker å delta på og oppgi i søknaden at du er arbeidsledig.
NB! Gratisordningen gjelder ikke dersom du har sluttpakke, og du må dokumentere at du får dagpenger fra NAV. Er du næringsdrivende frilanser, kan innvilget støtte fra Pressens Arbeidsledighetskasse (PA-kassa) gjelde som dokumentasjon.
NB! NAVs regler tilsier at arbeidssøkere ikke skal trekkes i dagpenger dersom de går på kortvarige kurs som de IJ arrangerer. Du må imidlertid søke spesielt på et eget skjema. Henvend deg på ditt lokale NAV-kontor for å få dette.
LES MER på nettsidene til Institutt for Journalistikk
-
Kurs for frilansere
Norsk Journalistlags kurs
Norsk Journalistlag og NJ Frilans lager hvert år flere kurs spesielt designet med tanke på hva frilansere kan ha glede og nytte av.
Kursene annonseres også i nyhetsbrev og på NJ Frilans sin facebookside.
Du får en bekreftelse på at du er tatt opp på kurset når opptaket er gjort. Opptaket følger førstemann til mølla prinsippet, men NJ Frilans-medlemmer vil bli prioritert over andre NJ-medlemmer, og medlemmer som søker om kurs for første gang vil bli prioritert foran de som har deltatt på flere kurs samme år.
Du får tilsendt et eget reiseregningsskjema som vi ber deg benytte hvis du krever refusjon av reiseutgifter.
- Påmeldingen er bindende. Ved fravær uten gyldig grunn (legeerklæring), fakturerer vi deg 1000 kr.
- Du må reise på rimeligst mulig måte.
- Alle reiseutgifter utbetales på etterskudd. Du må selv legge ut for reisen.
- NJ Frilans betaler maks 2 500 kr for reiser.
- Se mer omfattende betingelser i tilknytning til det enkelte kurs.
LES MER om kursene under Aktiviteter
Fri-STUP
Har du blinket deg ut et etterutdannings-kurs du har lyst å følge? Lyst å lære tysk i Tyskland, fransk i Frankrike? Lære deg webpublisering fra A til Å? Bli norges beste sportsjournalist? Ta bilder med national geographics fotografer i Himalaya? Som medlem i NJ Frilans kan du få dekket inntil 100 000 kr av kostnadene ved ditt drømmeprosjekt!
Kravet er at du er medlem i NJ Frilans og har betalt Stup-avgiften minimum de tre siste årene (har du vært ansatt i en MBL bedrift drar du med deg anisennitet fra MBLStup inn i ordningen). Du må også være ute av karantenetid hvis du har fått Stupstipend eller har deltatt på Stupkurs tidligere.
Fristup tilbyr også egne Stupstudieturer og Stupkurs hvor alle kostnader er dekket.
LES MER om Fristup på Stup sine sider
Gratis kurs på IJ
Som medlem i NJ Frilans kan du søke på kurs på Institutt for journalistikk (IJ). Får du plass, dekkes både kursavgift, opphold og reise.
Norsk Journalistlag har en avtale med IJ om at det i snitt skal være 10 prosent frilansere på alle kurs IJ arrangerer.
LES MER på nettsidene til Institutt for Journalistikk