Foreldrepermisjon
Arbeidsmiljøloven (AML) gir rett til fri og permisjon ved svangerskap/fødsel og andre tilfeller av ulike typer omsorgsbehov. Reglene er samlet i lovens kapittel 12.
Husk at arbeidsgiver skal ha varsel om kommende permisjoner av lengre varighet.
Lovens rettigheter omfatter blant annet følgende tilfeller:
- Rett til fri fra arbeidet med lønn i forbindelse med svangerskapskontroll.
- Rett til permisjon uten lønn i inntil tolv uker under svangerskapet.
- Rett for far, eller annen som bistår mor, til to ukers permisjon for å bistå moren etter fødselen. Loven gir ikke rett til lønn, men Journalistavtalen gir fri med lønn i forbindelse med fødselen. Tilsvarende rett til to ukers permisjon for adoptivforeldre og fosterforeldre i forbindelse med at omsorgen for barnet overtas.
- Rett til permisjon i inntil 1 år etter fødselen for foreldrene i fellesskap. De fleste vil ha krav på foreldrepenger fra folketrygden i denne perioden, og de tariffavtalen gir ytterligere rettigheter til å motta lønn uavkortet under foreldrepermisjon. Tilsvarende for adoptivforeldre/fosterforeldre.
- Rett til ytterligere ett år fødselspermisjon uten lønn/foreldrepenger for begge foreldrene etter det første året.
- Rett til ammefri en halv time to ganger daglig eller i form av redusert arbeidstid inntil én time hver dag. Kvinne med avtalt arbeidstid sju timer eller mer her rett til lønn inntil én time.
Fri for å passe familemedlemmer
Syke barn
- Inntil 10 dager i året med lønn ved omsorg for 1-2 barn.
- 15 dager hvis du har mer enn to barn, og 20 dager om man har barn med kronisk eller langvarig sykdom. Er man alene om omsorgen gis det dobbelt antall dager.
- Se arbeidsmiljøloven § 12-9 for flere detaljer.
Omsorg og pleie av nærstående
- Inntil 60 dager fri for pleie av nærstående i hjemmet i livets sluttfase.
- Inntil 10 dager hvert kalenderår for å gi nødvendig omsorg til foreldre, ektefelle, samboer eller registrert partner. Det samme gjelder ved nødvendig omsorg for funksjonshemmet eller kronisk sykt barn, som er fylt 18 år.
- Se AML § 12-10 for flere detaljer
Korte velferdspermisjoner kan omfatte
- Dødsfall og deltakelse i begravelse hos personer som står i nært slektskapsforhold
- Undersøkelse, behandling og kontroll av tannlegespesialist og lege, samt behandling av fysioterapeut og kiropraktor når trygden gir stønad til behandlingen – såfremt det ikke er mulig å få time utenfor arbeidstiden.
- Ved akutte sykdomstilfelle i hjemmet.
- Ved flytting til ny fast bolig.
- Ved blodgivning dersom det er vanskelig å få dette gjennomført utenfor arbeidstiden.
- For å følge barn til første dag i barnehage/skole.
- Sjekk din tariffavtale for flere detaljer.
Permisjon for videreutdanning
- Arbeidsmiljøloven gir rett til videreutdanning etter minst tre år i arbeidslivet, og etter minst to år hos nåværende arbeidsgiver. Det må være et organisert utdanningstilbud.
- Den omfatter både heltids- eller deltidspermisjon, og permisjonstiden kan være inntil tre år. Også deltidsansatte og midlertidig ansatte er omfattet av reglene.
- Arbeidsgiver skal ha forhåndsvarsel om den planlagte utdannelsen, og kan motsette seg permisjonen hvis den virker ødeleggende for driften.
- Permisjonen etter loven er uten lønn.
Regler i tariffavtalene
- Journalistavtalen har regler om rett til kompetanseheving og videreutdanning.
- Det kan omfatte kurs og videreutdannelse, med og uten lønn.